MOTOR!K

Wat er gebeurt als leden van The Whereabouts Of J. Albert, Dive en Suburb Songs zich onderdompelen in krautrock? Luister naar MOTOR!K.

Dirk Ivens kent u natuurlijk al lang. De man begon ooit met Absolute Body Control en The Klinik en is nu nog altijd frontman van Dive en Sonar. Joeri Dobbeleir gaat ook al lang mee en leverde met The Whereabouts of J. Albert twee jaar geleden een prachtig maar helaas grotendeels genegeerd album af.

Zij kwamen met het idee om iets te gaan doen gebaseerd op de krautrock uit de jaren zeventig. Beiden komen uit Melsele en kenden ook drummer en dorpsgenoot Dries D’Hollander met wie Dobbeleir ook al in Suburb Songs speelde. Die gooide zichzelf op een zelfstudie krautrock en geraakte er helemaal van in de ban.

De drie verenigden zich in MOTOR!K en het resultaat is een eerste ep die eerst uitkomt bij Wool-E-Tapes, maar in augustus ook een vinyl- en cd-versie dankzij het Duitse EBM-label Out Of Line uit Berlijn.

Op de ep staan zes lange, instrumentale nummers die een aparte manier van luisteren vereisen. Het is muziek die vereist dat je jezelf erin wil verliezen en zich best laat beluisteren met de ogen toe.

Opener Static start lekker energetisch, maar weigert te ontploffen en wekt uiteindelijk een soort trance op door de vele herhalingen. De warme synths van Sliding krijgen ook gezelschap van pompende drums, maar de gitaar van Dobbeleir houdt de teugels strak en ook nu weer gaat de band nooit in galop.

Met Colder, Stellar en Neutrinos chuift MOTOR!K (ja, genoemd naar de 4/4 drumbeat, zo typisch aan krautrock) op richting Klaus Schulze en andere “Kosmische Musik”-acts en ook Static (reprise) omarmt die sound. Ze bezorgen MOTOR!K meteen een unieke plaats in de Belgische scene.

MOTOR!K is vanavond (27/3) live mee te maken in Cabron Antwerpen. Later trekt de band nog naar Out Of Line Weekender, Berlijn (04/04 :19.00h), Wessummerbreeze Festival, Wessem (06/07) en  Yellowstock Festival, Geel (09-10/08).

27 maart 2019
Marc Alenus