Morrigu

NephereX

 Een relatieve nieuwkomer tussen alle metalbands is Morrigu. Enkele jaren geleden werd de groep opgericht en enkele wissels in de bezetting hebben reeds plaatsgevonden. Maar gewapend met een monsterlijke sound en ervaring uit tal van andere projecten bestookt Morrigu de podia met grof geweld. Dit moet het label NephereX opgevallen zijn, want de eerste cd van het viertal is al netjes ingeblikt.

 Een relatieve nieuwkomer tussen alle metalbands is Morrigu. Enkele jaren geleden werd de groep opgericht en enkele wissels in de bezetting hebben reeds plaatsgevonden. Maar gewapend met een monsterlijke sound en ervaring uit tal van andere projecten bestookt Morrigu de podia met grof geweld. Dit moet het label NephereX opgevallen zijn, want de eerste cd van het viertal is al netjes ingeblikt.Na de verplichte intro barst de cd keihard los met Bloodraven. Deze song zet meteen de toon voor het album, met zijn melodische vorm van death metal die soms ook de kant van black op gaat. De band houdt het steeds up-tempo en weet dat met een overdosis uithoudingsvermogen heel ‘… Blood Shall Be Spilled …’ lang vol te houden. Want ook al komt er af en toe eens een breakdown aan te pas, de snelheid blijft de plak zwaaien. Neem daarbij het feit dat de riffs ongelofelijk strak en vet klinken maar toch het melodische aspect niet uit het oog verliezen, en je hebt een winnende combinatie.


Ook de drum past perfect in het plaatje, want deze houdt het geheel erg strak samen zonder een overladen indruk neer te zetten. Maar ook de sporadische blastbeats voel je geregeld tot diep in je buik doorzinderen. Je zou haast gaan vergeten dat de groep ook rustig, sfeervol instrumentaal materiaal kan maken. Zo brengt Morrigu met Kilte een schitterend intermezzo om de luisteraar even op adem te doen komen. En daarna wordt er uiteraard weer meedogenloos verder gehakt.


Want als zangeres Argwaen haar strot opentrekt zijn de vier hellehonden weer ontketend. Haar heerlijk agressieve screams zijn ijzersterk en komen erg goed door de mix heen. Wel is het jammer dat er niet af en toe een loodzware grunt door de boxen geperst wordt, maar een echt gemis is het niet.

 
‘… Blood Shall Be Spilled …’ is een erg mooi debuut geworden dat een fijne combinatie tussen melodie en ritme in huis heeft. Een echt unieke sound weet Morrigu echter nog niet neer te zetten, maar eenheidsworst zijn ze evenmin. De drie kwartier muziek op dit schijfje zijn dan ook best te pruimen en blijven boeien tot het laatste moment. Zonder een echte topper te zijn is ‘… Blood Shall Be Spilled …’ toch een schijf waar weinig negatieve bemerkingen bij passen, en op alle vlak degelijkheid bewijst.

8 november 2008
Pieter Van Wezemael