Morgan Abend

Ambient van Belgische makelij, anyone? Morgan Abend klaart de klus. De Hasseltse producer creëert geluidslandschapjes met een klassiek instrumentarium en digitale ruis. Vijf vliegen in één klap bovendien, want de producer schotelt een remix-ep voor met partners in crime Lingerwalt, Hantrax, Hester-1 en Brickle. Stuk voor stuk underground slaapkamerhelden.

Morgan Abend

 

Het verhaal van deze Exit Poll begon bij de release van Morgan Abends debuut ‘Morgenvroeg’ uit 2017. Een jaar later trakteert de nog steeds maar achttienjarige Wannes Cuypers zich nu op een heus verjaardagscadeau in de vorm van een remix-ep. De favoriete, elektronische avant-gardisten van de Hasselaar mochten aan de slag met hun eigen, favoriete nummer vanop 'Morgenvroeg'. Vier uiteenlopende herwerkingen van drie nummers zijn het knappe resultaat.

 

Het Jaar Opnieuw bevat tonnen tragiek dankzij de klassieke piano en sferische echo’s. De soundscapes zijn rudimentair en mochten gerust verfijnder, maar ze passen perfect in het geheel. De naam Oaktree schiet meteen te binnen, tot Leuvenaar Lingerwalt alles aan diggelen crusht met gierende noise en bonkende percussie. De indrukwekkende transformatie naar Jon Hopkins is niet veraf.

 

Multi-instrumentalist Hantrax (gekend vanop Ekster en als begeleiding bij Kiss The Anus Of A Black Cat) gaat in zijn herwerking van Intro aan de slag met een hyperkinetische baslijn en verhakkelde teksten. Raadselachtig poëtische verzen bovenop uptempo schurende beats hebben een bijzonder leuk bezwerend effect. Acid op valium!

 

De minimalistische versie, die violiste Hester-1 van hetzelfde nummer ten berde brengt, staat in schril contrast. Het is zoeken naar houvast met enkel af en aan ebbende geluidsgolven als kader. Brickle draait de volumeknop opnieuw open in de remix voor Naïef. Met roots in de dubstep en Mala als grote voorbeeld wordt het nummer de triphoprichting uitgestuwd. Hij speelt met de maat en laat de percussie gaandeweg zodanig suizen dat het een trance wordt. Alles kraakt en beeft.

 

Het is niet al goud wat blinkt, iets wat deze undergroundparel vol melancholie bewijst. Hij valt bovendien gratis te downloaden.

 

12 april 2018
Ben Moens