Mono - 'Scarlet Holliday'

Mono - 'Scarlet Holliday'

Zoals veel andere bands gebruikte ook Mono tijdens de lockdown bandcamp als een laagdrempelige muzikale uitlaatklep. Fans van de Japanse postrockers vonden op kerstdag 2020 twee nieuwe songs onder de virtuele kerstboom. Die songs, samen met een derde track, zijn nu ook als reguliere release op 10” vinyl verkrijgbaar.

Met de titeltrack van ‘Scarlet Holliday’ levert Mono een visitekaartje voor de sound af. Een kathedraal van een opbouw die minutenlang aanzwelt, vertrekkend van een vriendelijk gitaarriedeltje, onderweg drijvend op een spoken word-verhaal, om na een drietal minuten in een stroomversnelling te geraken en uiteindelijk op een hoogvlakte te landen. Scarlet Holliday is bijna acht minuten pure vintage Mono, quoi.

De twee andere songs laten de band dan weer van een meer ingetogen kant zien. First Winter voelt als onder een warm dekentje door het raam naar een winters landschap staren. Geen erupties, geen versnellingen, geen avontuur. Gewoon thuiskomen en thuisblijven. Epilogue, de enige niet eerder verschenen track op de ep, klinkt nog minimalistischer. Een slaapliedje met zweverige stem als epiloog. Mooi, maar wel heel vlug richting de fade-out. Wat ons betreft had Mono nog langer met deze song mogen blijven spelen.

Deze ep is eerder een tussendoortje dan een essentiële Mono-plaat. Toch bewijst de Japanse band alweer hoe verbluffend schoon ze uit de hoek kunnen komen. De ep ligt in de winkel op zwart vinyl. Op de website van Pelagic Records kun je kiezen uit een heel palet aan kleuren als stond je in de verfwinkel…

Bij leven en welzijn speelt Mono op 28 augustus in Kavka Zappa (Antwerpen).

10 maart 2022
Christophe Demunter