Mogul

Watt S O N Records

Het gebeurt niet vaak dat je een zo ongewoon uitziende EP in de brievenbus krijgt. Mogul heeft alvast veel tijd en geld gestoken in de afwerking van hun gelijknamige nieuwste release. "Het oog wil ook wat", noemen we dat. Of het oor ook wat kreeg lees je hier.

Als je Mogul kent is het vast wel van de Studio Brussel Demo Poll. De band kaapt er jaar na jaar mooie prijzen weg. Of Mogul ook met hun nieuwste nummers in de prijzen zal vallen, daar twijfel je geen seconde aan. Dit debuut staat bol van de loeiende gitaren, rauwe zanglijnen en perfect uitgebalanceerde drumpartijen. Zeven nummers ?Stonerrock? in de ware zin van het woord.

Mogul heeft duidelijk zijn mosterd gehaald bij bands als Queens Of The Stone Age en Kyuss. Dit wil niet zeggen dat Mogul niet origineel klinkt. Integendeel, ze selecteerden als het ware zorgvuldig de betere elementen van beide bands.

Een intro en een outro, het schoolvoorbeeld van een plaat. Vaak ongepast, maar hier onmisbaar. Het is mooi hoe de plaat doorloopt zonder dat je de overgangen merkt. Je bent dan ook aan het einde voor je het weet.
Er is niet echt een nummer dat eruit springt, de kwaliteit van elk nummer is even hoog. Maar vooral All Of My Bleeding?blijft bij. Deze ijzersterke song ontspringt als een rustig beekje, maar eindigt in een Niagarawaterval aan gitaren en een heerlijk dwepende bas.

De Belgische muzieksc?ne bloeit de laatste maanden meer dan ooit open. Kleine bands worden sneller groot en het buitenland heeft door dat Belgi? meer is dan enkel bier en chocolade.
Mogul bezit toevallig het bittere van het bier, en het zoete van de chocolade, dus ook zij zullen weldra mogen proeven van meer bekendheid.
8 november 2008
Joost Van Liefferinge