Mayorga - 'IIUII'

Mayorga - 'IIUII'

Wij hebben een muzikale crush op Helena Mayorga-Paredes.

En wij zijn niet de enigen natuurlijk. Als Mayorga won de Belgisch-Chileense muzikante samen met haar band al 'De Nieuwe Lichting', debuteerde ze glansrijk op Rock Werchter en met Girlcrush heeft ze al een Belpopklassieker op zak. De voorbije vrijdagen mochten we dan kennis maken met singles als High High Low Low en I’ll Be Here, telkens puike nummers met veel diepgang. Ondertussen is hij er nu helemaal en het is een mooie verzameling emotionele nummers geworden met als toetje Girlcrush als zogenaamde bonustrack.

Zelf zegt de frontvrouw dit: "‘It is Until It Isn’t’ betekent de wereld voor me. Het is een plaat waarmee ik afscheid neem van mensen/situaties die me in het verleden hebben doen wankelen. Het eerlijkste en meest kwetsbare dat ik ooit schreef. Ik hoop dat deze plaat mensen kan helpen in hun zoektocht naar zichzelf en naar balans. Naar zelf-in-zicht en naar inzicht over anderen. Naar loslaten. Woede loslaten, mensen loslaten, situaties loslaten. Het is, totdat het niet meer is. En zo zal het altijd zijn. Het was voor mij een les in vergankelijkheid. In vergeving. In schuldinzicht.”

Samen met BLUAI, ILA en Kids With Buns vormt Mayorga de frontlijn van female fronted bands uit eigen land, die zich kunnen meten op internationaal vlak. Goede, eerlijke songs in een prima productie zijn het handelsmerk van deze bands en meer hoeft dat niet te zijn. Op deze manier connecteren ze immers met leeftijdsgenoten en iedereen die wel eens worstelt met het leven.

It Is Until It Isn’t, de titeltrack en tevens het meest recent vrijgegeven nummer is een prachtig voorbeeld van hoe eerlijk en kwetsbaar Mayorga kan klinken en toch met geheven zwaard en open vizier durft te musiceren. Of hoe zelfvertrouwen en fragiliteit toch mooi samengaan.

5 november 2023
Marc Alenus