Marnamai

Eigen beheer

Na eerder al ‘Schone Krachten der Natuur’ los te laten komt Marnamai nu ook met een tweede schijf op de proppen, getiteld ‘Wraak van de Natuur’. Deze creatie van Kobold staat nog steeds voor atmosferisch zwart metaal met oorsprong in de Nederlandse landschappen. Gedreven door een passie voor onze aardbol komen ook deze negen tracks weer recht uit het hart.


Meteen valt op dat dit tweede deel al heel wat professioneler oogt dan de debuutplaat. Het duidelijkere artwork nodigt dan ook uit om de cd te gaan ontdekken. En wat daar op staat klinkt inmiddels vertrouwd in de oren. Want nog steeds staat Marnamai voor niet heel erg snelle black metal met een stevige nadruk op de keyboardlijnen. Toch zijn deze laatste wat meer consistent doorheen het album, en zo blijft de totaalklank doorheen alle nummers min of meer gelijk. Dat feit ontpopt zich tot een pluspunt want ‘Wraak van de Natuur’ weet mede daardoor een entiteit te vormen die het luisteren tot een waar genoegen maakt.
 
De gitaar- en drumriffs zijn helaas nog wel erg simpel ondanks hun betere samenwerking nu dan voorheen. Toch gaat dit nooit storen omdat er muzikaal voldoende gebeurt en je aandacht verslapt er dan ook niet door. Het is echter wel jammer dat de verschillende riffs net zoals op de voorganger weer gewoon op een rijtje gezet zijn zonder een bindmiddel die ze samen moet houden. Ongetwijfeld draagt dat bij tot het overduidelijke undergroundgevoel maar in een paar songs zorgt dat er wel voor dat er iets te kort lijkt te zijn.
 
Marnamai weet met ‘Wraak van de Natuur’ wel weer te overtuigen. In een tijd waar talloze folk- en pagan metalbands als paddestoelen uit de grond rijzen,  moet je vaak met je ogen draaien als je de zoveelste inhoudsloze troep hoort. Kobolds ode aan Moeder Natuur springt daar makkelijk tussenuit. Niet door technische superioriteit maar door een eerlijke, directe sound, een no-nonsense aanpak en vooral een grote dosis volwassenheid en passie er bovenop.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael