Lugubrum

Old Grey Hair

Elk genre heeft wel zijn eigenzinnige cultbands. In de lage landen vinden we tussen al wat metal is zo ook Lugubrum terug. Opgerezen vanuit de zompige vlakten van hun “Brown Netherworld” brengt de band al sinds mensenheugenis een bizarre dosis metaal voor het voetlicht. Een tijdje terug werd menig trommelvlies nog getormenteerd door “De Vette Cuecken”, maar anno 2006 is die eer weggelegd voor “Heilige Dwazen”.

Elk genre heeft wel zijn eigenzinnige cultbands. In de lage landen vinden we tussen al wat metal is zo ook Lugubrum terug. Opgerezen vanuit de zompige vlakten van hun “Brown Netherworld” brengt de band al sinds mensenheugenis een bizarre dosis metaal voor het voetlicht. Een tijdje terug werd menig trommelvlies nog getormenteerd door “De Vette Cuecken”, maar anno 2006 is die eer weggelegd voor “Heilige Dwazen”.Voor de verandering is deze plaat –afgezien van de titel- nog eens volledig in het Engels. Dit maakt niet echt een groot verschil, want of zanger Barditus nu een archaïsche inheemse, of moderne uitheemse taal hanteert, zijn schriel geschreeuw blijft hetzelfde klinken als vroeger. Het vraagt dan ook een geoefend oor om de teksten te ontcijferen. Nog steeds klinken de gitaren lomp en vuil en hoor je op de achtergrond de eigenzinnige bas zijn zin doordrijven. Ook komt de drum naar aloude Lugubrumtraditie vervaarlijk uit de hoek als dat nodig is.


De melodieën klinken vaak bizar en voelen wat tegendraads aan, maar dat is juist de kracht van de groep. Het is eveneens leuk om te merken dat de saxofoon nog steeds zijn zegje heeft en geregeld opduikt om de obscuriteit een boost te geven. Dat gebeurt met verve want de rillingen lopen je over de rug. Geen conformisme maar pure black die vreet aan je trommelvliezen en je ziel.

 
Lyrisch volgt de groep nog steeds hetzelfde straatje, en titels als The Kiss On The Anus en We Slyly Sucked Stolen Bread zeggen daarover genoeg. Geen enorme vernieuwing dus, en maar goed ook want voor een band als Lugubrum zou dat de doodsteek betekenen. Metalheads die niet thuis zijn in de lokale underground zullen in het begin wel even de wenkbrauwen fronsen maar ze leren het te appreciëren.


Lugubrum is en blijft één van de vreemdste en beste cultbands in de wijde omtrek en dat is op zich al een vermelding waard. En om dan nog keer op keer stevige albums uit de bedronken breinen te toveren, zonder zich van iets aan te trekken, is gewoon subliem. Niets verrassend van Lugubrum, maar het beukt wel weer!

 

8 november 2008
Pieter Van Wezemael