Lagüna - 'Lagüna EP'

Al uit sedert eind september, maar zeker uw aandacht nog waard: de debuut-ep van Lagüna, de winnaars van De Beloften 2017 én zilveren medaillewinnaars van Humo's Rock Rally in 2018. Enkel op cassette en digitaal verschenen, maar meer nog door de hippe releasevorm valt dit kleinood op door de ongemeen straffe inhoud.

Wie hen al live aan het werk zag, kan er niet over zwijgen. Maar ook deze eerste ep lost onze hoge verwachtingen moeiteloos in. Onder het motto "in de beperking toont zich de meester" krijgen we hier slechts vier songs voorgeschoteld. Maar wat voor een songs!

In opener The Unknown Light mogen de heren en dame alvast een eerste keer heerlijk loos gaan op hun gitaren en drums. Resultaat: een meeslepend nummer dat gestaag maar trefzeker opbouwt naar een climax. Postpunk zoals we die het liefst horen.

In het als eerste single uitgebrachte Amber Hands gaat zanger Niels Elsermans dan weer vlotjes van hoog naar laag en weer terug en blijft hij toch overeind. Alweer een voltreffer, en de meezingbaarheidsfactor ligt hier nog iets hoger, ook en vooral in de meerstemmige outro. 

Met het rustige Sound 2 U bewijst Lagüna ook gewoon een knappe song te kunnen schrijven en opnemen zonder dat de gitaren in overdrive gaan. Midtempo afsluiter Nothing Less neemt dan weer zijn tijd (ruim zes minuten om precies te zijn) om de spanning op te bouwen maar doet dat met verve: excellente, noisy postpunk die ons verlangend naar meer achterlaat. 

De invloeden van illustere voorbeelden als Joy Division, Interpol en The Horrors werden prima verwerkt in een uitstekend debuut, dat het beste doet verhopen voor de toekomst van Lagüna. We kijken er alvast naar uit!

2 januari 2019
Jan Vael