Korn - 'Requiem Mass'

Bijna een jaar na het uitbrengen van 'Requiem' komt de band met een live ep, waarin ze vijf highlights uit het originele album belichten.

Korn - 'Requiem Mass'

Op 3 februari 2023 gaf de band een show in Los Angeles ter ere van de "souls that have passed", wie overleden was aan het covid-virus. De show werd gehouden op een unieke locatie, met name in de Hollywood United Methodist Church. Om het geheel nog specialer te maken, werd een enorm koor aangezocht, dat de lyrics nog een extra touch moest geven. De show werd ook live gestreamd via YouTube en voor de echte fans is dat optreden nu te verkrijgen op cd en vinyl, maar ook als dubbelaar samen met de originele plaat. 

Bij Start The Healing wordt de band bijgestaan door een krachtige backingvocal van de soliste en tijdens het opbouwende refrein voegt het gehele koor zich daarbij om zo een dreigende sfeer te creëren. Al snel valt ook op dat bassist Reginald "Fieldy" Arvizu er nog steeds niet bij is. Een tijd geleden heeft hij zich afwezig gemeld "om van zijn demonen af te komen". Hopelijk gaat het snel beter met hem en kan hij zijn unieke spel weer toevoegen aan de band.

Bijzonder is hoe de band gebruik maakt van het koor in Lost In The Grandeur, waarin alle leden lachen op een haast demonische manier. Die lach maakt de teksten nog net een tikkeltje zwaarder op de hand. 

Niet alleen het koor zorgt voor een prachtig geluid, ook zanger Jonathan Davis blinkt uit in Hopeless And Beaten. Switchen van een diepe grunt naar heldere clean zang lijkt hem geen enkele moeite te kosten. Zelf zijn we de band even uit het oog verloren, maar hiermee zijn de heren weer helemaal terug. Meer nog: de nu-metal helden komen sterker dan ooit uit de verf en muzikaal zijn ze er alleen maar op vooruitgegaan. 

Hoewel ze qua stijl een enigszins andere wending genomen hebben, hoor je in Worst Is On Its Way het oude Korn weer terug. De galmende gitaren en de het kenmerkende stemkunstjes van Davis blijven uniek binnen de scene. Met Let The Dark Do The Rest wordt de ep afgesloten. Hiermee doen ze nog een laatste keer het glas-in-lood van de kerk trillen en kan het koor nog eens de kunstjes tonen.

In krap twintig minuten krijg je hier de vijf beste tracks van het laatste studio-album voorgeschoteld, waarmee ze duidelijk een goede keuz gemaakt hebben.

28 februari 2023
Jordi Rijnders