Koen Deca

Quest4Records

Zingen in de moerstaal was in Vlaanderen nooit populairder dan nu. De jongste ster aan het Nederlandstalige firmament die een graantje probeert mee te pikken van het succes van de Yevgueni's, Buurmannen en Hannelore Bederts is Koen Deca. Hij krijgt alvast de zegen van Raymond van het Groenewoud, waardoor het ontbreken van de onze er wellicht weinig toe doet.

Koen Deca

Zingen in de moerstaal was in Vlaanderen nooit populairder dan nu. De jongste ster aan het Nederlandstalige firmament die een graantje probeert mee te pikken van het succes van de Yevgueni's, Buurmannen en Hannelore Bederts is Koen Deca. Hij krijgt alvast de zegen van Raymond van het Groenewoud, waardoor het ontbreken van de onze er wellicht weinig toe doet.Koen Deca mag met 'Affectie Aan De Rand' dan wel zijn debuut afleveren, kakelvers in de Vlaamse muziekwereld is hij niet. Hij plaveide eerder aan de weg naar succes bij bands als Brasso Gitano, Moonchild en Zeppos, die hem onder meer op Marktrock brachten. Nu doet hij het dus in het Nederlands en het moet gezegd: zijn teksten zijn bij momenten op zijn minst erg origineel te noemen.

Neem bijvoorbeeld het refrein van de oerdegelijke single Mediakonijnen, waarin hij van leer trekt tegen de op sensatie beluste media: "Mediakonijnen, voor mens en zwijnen / Mediakonijnen, nooit traantje kwijnen / Mediawolven, weekendje golfen / Mediagoeroes, maak ons gevoelloos". De teksten slingeren ergens tussen genialiteit en geschiftheid, en dat is best aangenaam.

Van de vocale kwaliteiten van Koen Deca zijn wij iets minder onder de indruk. Zo is opener Affectie ronduit vervelend en het Nederlands van de voormalige straatmuzikant klinkt daar wat geforceerd. Toch blijkt Koen Deca meer noten op zijn zang te hebben, zo blijkt in het prachtige Blauw, waar zijn stem knap de hoogte in schiet.

Het materiaal is ook vaak voorhanden en Koen Deca laat zich omringen door uitstekende muzikanten. Erg sterke song is het eenvoudige Parabel, waarin Koen Deca kritische vragen stelt over de kerk en een basdwarsfluit het nummer naar hogere sferen tilt.  

Globaal genomen kan deze plaat ons op een viertal nummers na maar met mondjesmaat boeien. Vergelijkingen met Monsieur Raymond van het Groenewoud gaan dan ook sowieso niet op, maar de liefde voor muziek van Koen Deca is wel aandoenlijk. Aan deze plaat is duidelijk met het hart en ziel gewerkt en dat verdient zonder meer een plekje onder de Nederlandstalige singer-songwriterzon.

23 juli 2009
Bjorn Borgt