Joris J. Peeters - 'De Engelen Die Zijn We Zelf'

Joris J. Peeters - 'De Engelen Die Zijn We Zelf'

Deze auteur, theatermaker en muzikant speelde vroeger vooral blues en rock, maar tinnitus, de liefde voor het Nederlands en de introspectieve aard brachten hem tot een eigen sound die hij zelf kleinkunstindie noemt.

“Hij”, is Joris J. Peeters en hij passeerde hier al met singles als Dan Krijgt De Stilte Ook Een Plaats, die hij uitbracht ter gelegenheid van Werelddag Suïcidepreventie, Eindelijk Lente en het heerlijk scheurende Je Spiegelt Je. Twee van deze singles vind je op deze ep terug, die bestaat uit vier nummers uit de muzikale vertelling ‘Ik Ben Spiegelbol’ en vier nummers, die hij later schreef, maar die qua thematiek en sound aansloten bij de vier andere.

De thema’s zijn nooit expliciet, maar hebben wel vaak iets te maken met geestelijke gezondheid. De liedjes zijn dan ook niet gemaakt om mee te brallen ,ergens op de dijk van Blankenberge, maar dienen eerder om met oortjes in op een wandeling of in een zetel te beluisteren en er iets uit te halen voor jezelf. Een beetje zoals Jonas Winterland dus, al zit Peeters' stem dichter bij die van Guido Belcanto.

Als kind kreeg hij een flamencogitaar, maar ondertussen speelt Peeters ook al eens op een semi hollow gitaar zoals de Gibson Midtown Pelham Blue. Dat draag bij tot de warme klank van de muziek, die hij ook doorspekt met soundscapes, Rhodes-klanken en andere fraaie vondsten zoals de achtergrondzang van Hanneke Claessen (Hannekesnest) in de focustrack Zo Mooi, Zo Hoog (Of Waar Je Nu Ook Bent).

Die recente single, waaraan de ep de titel ontleende, toont ook nog eens aan hoe er ook altijd een sprankel hoop zit in de muziek. Die zit ook in het nochtans erg langzame D.M.Z. dat de ep afsluit en waarop naast de gitaar en stem van Peeters, een barok orgel met lange zuchten te horen is. Heel bijzonder! De titel “d.m.z.” staat trouwens voor “Dwaal maar zacht” en pleit voor aanvaarding, zodat het verdriet kan plaatsmaken voor herstel.

Je merkt het aan alles: dit langspeeldebuut van de vijftigjarige Joris J. Peeters is met veel liefde en aandacht gemaakt en is van de hand van een man die gelouterd werd door het leven. Via kunst maakt hij van deze wereld een iets mooiere plek. Dat klinkt misschien melig, maar schrijf dat maar op ons conto.

11 juli 2024
Marc Alenus