Indigenous

De mannen van Indigenous, een vijfkoppige Westvlaamse hiphopgroep, werden via een uitwisselingsproject van het instituut H.Familie van Brugge naar het verre Uganda gestuurd. Bedoeling was daar de lokale hiphopguru's te ontmoeten en samen wat muziek in elkaar te boksen. Drie nummers zijn uit die samenwerking ontsproten.

Indigenous

Locals and Natives laat meteen zes locals aan het werk. Ze mogen elk hun specialiteit bovenhalen, wat tot een zware, maar toch goed verteerbare hiphopsong leidt. Krazy, één van Ugandas populairste artiesten, bewijst meteen zijn rijmtalent met staalharde Engelse en Lugandese teksten. Het rapduo Abramz en Sylvester brengt stijl en ervaring bij, terwijl Saint Ca voor het zeemzoete stemmetje zorgt. Meteen een goede opener.

Maar het tweede nummer, Wanikaa werd pas echt laaiend enthousiast onthaald. Overal waar dit nummer gedraaid werd, veranderde een stilstaande meute in een breedlachende, dansende hoop ledematen. Een vette raggabeat en aanstekelijke Westvlaamse en Afrikaanse lyrics. Merkwaardig trouwens hoe dicht de twee bij elkaar liggen. Allebei even onverstaanbaar.

Om het mini-album af te sluiten wordt Wansiwagulu op de boterham gegooid. Een rustiger nummer, maar al even aanstekelijk. Iedereen begon na een tijdje de Afrikaanse klanken na te bootsen, zonder ook maar één woord te kunnen vertalen. Grappig om Belgen, Spanjaarden en Fransen ineens in halfvolle Ugandezen te zien veranderen.

Indigenous bewijst met dit album de elementen van de hiphop goed onder controle te hebben. De samenwerking met lokale rappers is zeker en vast geslaagd en brengt naast een humaan project zeker en vast ook een sterk album naar buiten. Meer van dat!

8 november 2008
Niel Van Herck