Il Sogno Del Marinaio - 'A Tribute To Miles Cooper Seaton'

Il Sogno Del Marinaio - 'A Tribute To Miles Cooper Seaton'

Miles Cooper Seaton was bassist bij het geweldige Akron/Family, bouwde na de split in 2013 een solo-carrière uit, maar overleed in 2021 op slechts eenenveertigjarige leeftijd. Experimentele supergroep Il Sogno Del Marinaio betoont hem met dit kleinood de nodige eer.

Niet meteen je doorsnee band, dit Il Sogno Del Marinaio. Met in de rangen niemand minder dan superbassist Mike Watt (Minutemen, Dos, Firehose, The Stooges) hebben ze een uithangbord dat kan tellen. Tel daar nog het tweetal Andrea Belfi (drums) en Stefano Pilia (gitaar) bij en je krijgt een select bandje.

Wie enigszins vertrouwd is met Akron/Family en Miles Seaton, weet dat die twee al niet meteen doordeweekse pop of rock maakten. Geen experiment woog hen te zwaar, geen probeersel schrikte hen af. En dat weet dit trio hier al meteen te vatten in de instrumentale opener van deze seven inch. Vecio zweeft over de inventieve drums van Belfi en wordt stilaan verder uitgewerkt zonder echt uitbundig te worden. De aandacht is meteen getrokken, de toon gezet.

Once We Spoke About Horns gaat nog dieper, slingert zich met verdwaalde bassen, rondgestrooide drums en subtiel gitaarwerk door je gehoorgang op zoek naar een punt van herkenning zonder daar echt bij uit te komen. Miles Seaton zou ongetwijfeld genoten hebben.

Dat geldt trouwens ook voor de afsluiter The Man Next To Me In The Van, waarin dan uiteindelijk toch de stem van Mike Watt te horen is. Even vreemd aandoend als de twee voorgangers, maar toch voorzien van iets meer ankerpuntjes, waaraan je je kan vastklampen, mocht je dat al willen.

'A Tribute To Miles Cooper Seaton' is de titel waardig en wordt gebracht door drie heren, die niet vies zijn van vreemde hoeken en rare kantjes. Durf jij het aan?

20 oktober 2023
Patrick Van Gestel