HUMb

Eigen beheer

We geven grif toe dat hiphop niet meteen het genre is waar wij warm van worden. Er zijn uitzonderingen uiteraard. Arrested Development of Jurassic 5 komen af en toe wel eens uit de platenkast. En zelfs het debuut van Eminem wist ons best te bekoren. Maar veel verder dan dat gaat onze liefde voor het rapgenre niet. En dan krijgen we HUMb voorgeschoteld, een Belgische groep uit het Antwerpse die met 'Wet Sponge In A Dirty Box' zijn debuut uitbrengt.

We geven grif toe dat hiphop niet meteen het genre is waar wij warm van worden. Er zijn uitzonderingen uiteraard. Arrested Development of Jurassic 5 komen af en toe wel eens uit de platenkast. En zelfs het debuut van Eminem wist ons best te bekoren. Maar veel verder dan dat gaat onze liefde voor het rapgenre niet. En dan krijgen we HUMb voorgeschoteld, een Belgische groep uit het Antwerpse die met 'Wet Sponge In A Dirty Box' zijn debuut uitbrengt.Waarschijnlijk is hiphop niet eens de juiste omschrijving voor deze muziek. Noem het eerder een soort crossover, waarbij soul en funk zowat de hoofdingrediƫnten zijn. Af en toe doet het ons denken aan Guru's Jazzmatazz, dat onvolprezen project van de mc van Gang Starr, maar het is vooral de geest van Spearheads eerste plaat 'Home' die op dit cd'tje rondwaart. En dat mag u gerust als een compliment opvatten.

Vanaf opener Homecoming zit het ritme perfect. De bas en de aanzwellende blazers doen ons met heimwee terugdenken aan dat andere Belgische talent dat veel te vroeg ter ziele ging. Wizards Of Ooze dweepten weliswaar meer met jazzfusion en experiment, maar ook zij wisten vaak fantastische grooves uit hun instrumenten te schudden.

En dan moet het echte werk nog beginnen. 95 Beats raakt de juiste snaren en is verdomd aanstekelijk. Quadrone doet precies wat nodig is om deze track de pan te doen uitswingen. En ook daar zijn het de blazers die het mooie weer maken. Er zit dan ook behoorlijk wat ervaring achter. HUMb wist onder andere muzikanten van Savana Station en Daan te strikken.

Maar onderschat vooral de kwaliteiten van de band zelf niet. Het zijn tenslotte de nummers die het hem doen. Al wordt het ijzingwekkend hoge niveau niet overal aangehouden, toch valt het ons moeilijk om hier een minder nummer tussen te vinden. Of het nu de zoete stem is van Lize Accoe (De La Vega) in Mon(k)ey Business of de geslaagde reggaevibes van Stand Strong.

Producer Stoffel Verlackt - Pascal Deweze zei ons al dat die van alle markten thuis is - heeft met dit 'Wet Sponge In A Dirty Box' puik werk geleverd. De plaat kleeft nu al enkele dagen vast in de speler en ook de jongere huisgenoten hebben dit lekkers inmiddels ontdekt. Nu alleen u nog.

15 februari 2010
Patrick Van Gestel