Hudič - 'Ne Ergo Dimittas'

Hudič is een band  uit Heist-Op-Den-Berg die bestaat sinds de zomer van 2017. Vijf vrienden besloten om, na een aantal metalfestivals te hebben meegemaakt, een band op te richten in de stijl van Devil Driver en Shadows Fall. Maar het liep net iets anders: de eerste nummers bleken melodieuzer en donkerder dan voorzien. Maar ze lagen de band zo goed dat ze besloten toch verder te gaan in deze richting en er gelijk een leuk concept bij te bedenken. Met donkere kappen (live) op speelt de band een fijne mix van death-, black, doom en groovemetal.  “If we can't conquer our demons, we will become one of them”. 

De donkere kappen zijn niet het enige waar de band mysterieus over doet. Ook preferen de leden anoniem te blijven. De vijf laten zich aanspreken met een letter: K - stem, H - gitaar en samples, D - gitaar, J - bas en B - drums. En dat alles is de perfecte introductie tot de eind vorig jaar, in eigen beheer, uitgebrachte ep 'Ne Ergo Dimittas' die vijf nummers telt.

Opener Loud Silence & Bright Darkness is om in de stemming te geraken; de ideale opener met cello's, violen en een hoorn. En wanneer drums en gitaar invallen wordt de toon donkerder. Dante, het tweede nummer is gebaseerd op Dante Alighieri's 'Divina Comedia', een verhaal over een reis door het hiernamaals, van de hel (Inferno) over het vagevuur naar de hemel.  In dit nummer wordt het aspect van het verblijf in de hel toegelicht. Meteen een schot in de roos: dit nummer omvat lekker in het oor liggende donkere black doommetal met een echte deathmetalstem erbij.

Fall Of The Morning Star is heel wat sneller dan de opener. Hier kunnen de gitaristen zich lekker uitleven. Je hoort ze zo genieten. Ook de woeste gitaren in Ne Ergo Dimittas en de solo (de enige solo op de ep) zijn de moeite. De titel van het nummer betekent: "Daarom vergeef ik niet" en het gaat over emoties en leugens. En hoe verder het nummer evolueert, hoe grimmiger de sfeer wordt. Afsluiter Collapsing Whispers is de meest catchy en melodieuze song. Tekstueel gaat het over persoonlijke demonen en het dagelijkse gevecht dat je iedere dag moet leveren.

Dit debuut van Hudič is een fijne verrassing en we zijn niet de enigen die hier zo over denken: op 1 juni staan ze namelijk op Antwerp Metal Fest, een week eerder strijden ze in de Metal Battle voor een plek op Wacken Open Air en op 8 juni staan ze in Vorselaar voor een Graspop pre-party.

10 mei 2019
Bert Gysemans