Heimat

NephereX

Heimat
Veel lokale groepjes nemen een voorbeeld aan de supersterren die je op televisie ziet: muzikaal kiezen ze voor melodieën die makkelijk weg luisteren en hun teksten bouwen ze het liefst op rond een uitgemolken onderwerp. Gelukkig zijn er nog echte artiesten zoals Heimat. Deze Vlaamse metalband schuwt noch zijn moedertaal noch de rijke geschiedenis van West-Europa. Om hun mening wat kracht bij te zetten is ‘Sibbevader’ eindelijk ingeblikt!


Meteen is duidelijk dat Heimat stevige metal brengt in een typisch heidense traditie. Dat impliceert een ideologisch getinte plaat die niet erg ingenomen is met het christendom en waar de verre geschiedenis en bijna verloren traditie de plak voeren. Omdat daar altijd een folksfeer aan vasthangt, mixt Heimat zijn agressieve black metal met enkele passages die dat groot geweld voorzien van wat sfeer, zonder de hoempapa-kant op te gaan. Die combinatie is tegenwoordig niet zo enorm populair, maar werkt nog steeds perfect.
 
De zware gitaarstukken houden er een strak tempo op na maar lopen zichzelf nooit voorbij en zorgen voor voldoende afwisseling. Zo krijg je nooit supersnelle nummers waardoor het geheel veel krachtiger overkomt. Ook de afwisseling tussen een koele grafstem en meer epische zanglijnen past perfect in het concept. De groep vormt op die manier immers een eigen sound, die redelijk herkenbaar lijkt te zijn. Je moet uiteraard wat houden van het brute karakter van de songs en de metaalachtige gitaarklank, maar dat is niet onoverkomelijk.
 
Het lijkt er dus op dat Heimat na enkele demo’s zichzelf kan bevestigen als een groep om rekening mee te houden. ‘Sibbevader’ is namelijk een erg genietbare schijf die enkele nieuwe gezichten van de band laat zien, zonder aan de essentie te raken. Dat leidt tot een album dat vol staat met redelijk duister heidens metaal maar nooit te zwaarmoedig wordt om vlot beluisterbaar te zijn. Misschien niet voor iedereen genietbaar, maar ‘Sibbevader’ bewijst dat je niet om Heimat heen kan!
8 november 2008
Pieter Van Wezemael