Heidevolk

Eigen beheer

Het Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Het is gekend voor zijn bossen en landbouw. Geen wonder dat er mensen ronddwalen die er het prachtige Gelre bezingen. De rijke geschiedenis en prachtige geografische ligging inspireert al sinds jaar en dag Heidevolk. Hun erg fijne debuutplaat ‘De Strijdlust Is Geboren’ is al een tijdje uit, en nu komt de groep met de mini ‘Wodan Heerst’ op de proppen om de luisteraar terug in de tijd mee te nemen.


Drie songs, het is niet veel maar wel genoeg om een voorsmaakje te geven van de nieuwe langspeler waar de groep nog een label voor zoekt. Dat zou echter niet te lang mogen duren, want als Wodan Heerst weerklinkt merk je onmiddellijk dat er wel enkele veranderingen zijn doorgevoerd. De meest opvallende is dat op cd Stefanie Speervrouw voortaan een viool toevoegt aan de bandsound. Dat is een duidelijke verbetering want het geeft echt een boost aan het ganse folkaspect. De dragende zanglijnen zijn iets ambitieuzer dan voorheen, en ook dat kan enkel toegejuicht worden. Helemaal hetzelfde is ook te merken bij de gitaarlijntjes. Alles heeft immers een grote sprong voorwaarts genomen, en dat is onverwacht. Leadstukjes en enkele vindingrijke vocals overtuigen je meteen dat Wodan wel degelijk heerst.
 
Het Bier Zal Weer Vloeien is voor de gelegenheid ook herwerkt en pronkt op de tweede plaats. Het is nog steeds een echte meezinger want de zang ligt dicht bij het origineel, maar ook hier staat de begeleiding een trapje hoger dan weleer. Als afsluiter vind je Vulgaris Magistralis, een cover van Normaal. Het is een leuke interpretatie van het origineel, en de folksfeer past perfect bij de tekst en het stevige ritme.
 
Heidevolk is qua sound trouwens niet veranderd. Je herkent de groep meteen aan hun typische geluid, dat steunt op de passionele zang en de folkloristische ondertoon. Zonder twijfel is het een erg aparte groep binnen de folkmetal, omdat ze soms echt pure folk spelen met een beetje metal er doorheen. Geen beenharde muziek met enkele tierlantijntjes er doorheen dus. ‘Wodan Heerst’ kan je alleen maar doen watertanden tot er meer nieuw materiaal te horen is!
8 november 2008
Pieter Van Wezemael