Grimm

Displeased Records

Grimm heeft zijn naam al lang gemaakt in de underground van de Lage Landen. Met slechts een demo en een full-cd op hun palmares werd het stilaan tijd dat deze Nederlanders nog iets van zich lieten horen. En zo geschiedde het ook … Na vorig jaar het grimmige ‘Dark Medieval Folklore’ te maken komt het duivels trio nu met ‘Heksenkringen’ op de proppen.


Als er iets is dat we ons -naast de slechte productie- nog herinneren van de vorige schijf, is het de mysterieuze duisterheid wel, die de negen tracks stevig in zijn greep hield. Een opluchting dus tpen we merken dat dit enkel maar meer uitgewerkt is op ‘Heksenkringen’. Dat wordt al snel duidelijk want na een statige en ingetogen intro komt De Witte Ruiter langzaam op gang gekropen met een gitaarriff en een zanglijn die menig luisteraar kippenvel zal bezorgen. Het recept om tot zoiets te komen is trouwens behoorlijk speciaal. Door elementen van “klassieke” black metal te mengen met een pak folkinvloeden, en vocalen die knipogen richting heavy metal kom je tot een aparte sound die Grimm perfect beheerst. En het spaarzaam gebruik van de synths blaast dat geluid enkel nog op, zodat er sporadisch een groteske bescheidenheid in de songs heerst.
 
Toch is er muzikaal heel wat veranderd sinds de vorige krachttoer. Waar vroeger soms echt folky gegaan werd, kunnen we nu enkel nog de meer paganistische stijl herkennen. Op Verbranding Van Een Heks bijvoorbeeld komen we duidelijk een folkloristische invalshoek tegen die zo typisch is aan heidense metalbands. Niet alleen tekstueel –want ‘Heksenkringen’ is niet bepaald vriendelijk tegenover het christendom– maar evenzeer in de begeleiding die je al snel mee terug neemt in de tijd. Het duidelijkst horen we dit in de titeltrack die via een relatief simpel stuk leadgitaar naar een logge riff gaat. Wanneer iets later in het nummer nog op een marstempo gezongen wordt, komt het gevoel waar deze langspeler om draait aan de oppervlakte. De titel van de vorige plaat omschrijft het best wat dat juist is: donkere middeleeuwse folklore. Maar eigenlijk is het zeker evenveel echte black metal die onze oren komt binnenstromen.
 
Als één van de meest gerespecteerde lokale acts is het geen wonder dat Grimm zo sterk voor de dag komt. Waar het vroegere werk nogal gesloten was om luisteraars -buiten een selecte groep metalfans- te kunnen overtuigen, merken we dat ‘Heksenkringen’ dat wel kan. De betere productie, maar ook de meer doordachte songs doen hier elk hun deel in. En samen maken ze van ‘Heksenkringen’ een cd met veel allure. Als het om heidens metaal gaat, verlies je Grimm dus best niet uit het oog!
8 november 2008
Pieter Van Wezemael