General Lee

Eigen beheer

General Lee
General Lee … dat staat gelijk aan pure kracht, powerslides op de zandweggetjes van Hazzard County en reuzensprongen waarbij schuren en hekjes telkens weer sneuvelen. Dat doet je meteen vermoeden dat deze Belgische band vol gas zal geven en sporadisch wat kort door de bocht durft gaan. Met nog maar enkele optredens achter de rug kan het kwartet echter wel al een eerste demo presenteren.


Stevige rock, een ruige vrouwenstem en herkenbare structuren, dat is General Lee in ’t kort. De groep laat op de demo drie nummertjes horen die ergens tussen zware garagerock en streetpunk zweven, met af en toe een knipoog naar de metalwereld. Opener # 98 is ongetwijfeld het nummer dat het meeste bijblijft. De vocalen doen meteen denken aan Deadline en over de volledige song hangt een nonchalant sfeertje zoals Rancid dat perfect kan opwekken. Ondanks dat randje blijft General Lee toch erg toegankelijk en erg dansbaar. Pure rock ‘n’ roll die erg genietbaar is dus.
 
Daarna volgt Silk On A Summers Day dat iets trager is en zachte stukken afwisselt met stoere uitvallen. Een klassiek recept, al komt het nummer soms iets geforceerd over, maar dat ligt grotendeels aan de productie. Dat probleem drukt zijn stempel nog meer op Look Me Standing dat de demo afsluit. Het nummer is alweer een meezinger die in je hoofd blijft ronddwalen maar sommige gedeeltes klinken echt goedkoop en flets. Soms lijkt het nummer bijvoorbeeld tijdelijk in te storten tussen twee riffs door, zonder dat eigenlijk echt te doen. Erg spijtig, want je kan je niet van de indruk ontdoen dat er meer schuilt in de tracks.
 
General Lee zal met deze eerste demo-opnamen niemand omverblazen. Maar tevens zal niemand echt onbewogen blijven als de tonen van deze rockers door de speakers knallen. Daarvoor swingt de band te veel en zit de basis te strak in het zadel. General Lee is gewoon gelijk aan The Dukes of Hazzard: het is verdomd leuk bedacht, laat je niet onbewogen maar de uitvoering kan wel wat gepolijst worden.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael