Inn - 'My Private Pool'

Exit Poll

Diep in de jaren tachtig koesterden we een cassette, die een vriendin voor ons opnam, met daarop nummers van Tuxedomoon, The Durutti Column, This Mortal Coil, Wim Mertens en The Triffids. We doopten die cassette “In The Shadow Of A Doubt” naar dat nummer van Sonic Youth omdat ze vol stond met melancholische nummers. Waarom we u dit persoonlijke verhaal vertellen? Wel, vandaag dachten we terug aan dat kleinood bij het beluisteren van ‘My Private Pool’ van Inn.

Inn is een duo dat bestaat uit Kristof Vansteenkiste (Suburb Songs/ The New Partisans) en Annelore D’Hollander. De twee leerden elkaar kennen nadat D’Hollander de strijkersarrangementen speelde die Vansteenkiste geschreven had bij een concert van Suburb Songs.

Een jaar of vijf later ontstond bij hen het idee om samen nummers te schrijven. Dat proces duurde ongeveer twee jaar en resulteerde uiteindelijk in dit schijfje met elf songs die de perfecte soundtrack vormen bij grijze zondagmiddagen waarop het geen weer is om de spreekwoordelijke hond door te jagen.

Klassieke piano en strijkers gaan een dialoog aan met gruizige gitaren, lapsteel en dwarse elektronica in een delicaat spel van geven en nemen. Ook de stemmen van Vansteenkisten en D’Hollander dwarrelen rond elkaar heen als balletdansers.

Het resultaat is een donker, delicaat schijfje met de sfeer van Scandinavische luchten waarin thema’s als de liefde en het daarmee gepaard gaande verlies centraal staan. Thema’s ook waarin beide leden van dit duo – net als iedereen eigenlijk – ervaringsdeskundigen zijn.

Vansteenkiste en D’Hollander schreven beiden een aantal nummers, maar het is bijna niet meer uit te maken wie wat schreef omdat beiden van bij het begin zeer intensief bij de opnames betrokken waren en elkaars songs inkleurden. Enkel de mastering gaven ze uit handen. Daarvoor is Frederick De Jongh (Jerboa) verantwoordelijk.

Onze favoriete track is At Least Share This Dance With Me met zijn Balmorhea-achtige strijkers, maar eigenlijk werkt dit plaatje best bij een integrale beluistering. Duik dus in die zetel, zet je hoofdtelefoon op en druk op play.

23 maart 2017
Marc Alenus