Exit Poll Farfar - Calima

Exit Poll Farfar - Calima

Laat je meedrijven op deze muzikale wind.

Siemen Van Gucht, Sam D’Hondt, Joachim Thys, Toon Verdonck en Martijn van den Broek. Vijf jongens met typisch Vlaams klinkende namen. Maar wat ze uit hun instrumenten toveren, komt niet van vanonder de kerktoren. Ze noemen hun project Farfar niet voor niets een mediterrane fusion band.

En alle songs op hun debuutplaat bevatten zowel Spaans ruikende als Noord-Afrikaans geurende elementen en het is ook niet voor niets dat ze deze ep noemden naar de wind die het zand van Sahara tot aan de Canarische eilanden (en soms zelfs tot in onze contreien) meeneemt.

Alles begon in mei van dit jaar met eerste single Els Tarongers de Miramar, een zoet geurende, bedwelmende track die ondanks zijn ongewone lengte van meer dan acht minuten toch vooruitgeschoven werd. Op de ep mag hij dienen als gepaste afsluiter. Marcherend leidt hij ons naar de uitgang.

Maar daarvoor hebben we al heerlijke omzwervingen gemaakt zonder onze zetel uit te komen. Met El Mercedes Blanco, bijvoorbeeld, een nummer waarvoor Joachim Thys van Lao Gan ma op dwarsfluit de rangen kwam versterken.

Een zanger of zangeres is er nergens te bespeuren in de vijf nummers (hoewel er een koortje zit in Juxtapostion Jungle). Elk lied is een instrumentale reis en allemaal mogen ze lang duren. Zes minuten is het strikte minimum. Dat maakt dat deze ep eigenlijk de afspeelduur heeft van een heus album. Dat is geen enkel bezwaar, want binnen een song wisselt de band ook een keer of drie van sfeer.

Onze favoriet blijft opener El Alamein, een nummer dat we ondertussen al ontelbare keren hebben afgespeeld en waar we elke noot van kennen, maar nooit verveelt. Juxtaposition Jungle is misschien meer opzwepend, maar El Alamein heeft de intensiteit van Misirlou, een nummer dat de meesten van jullie kennen via de surfversie van Dick Dale en de soundtrack van Pulp Fiction, maar wortels heeft tot in de oostelijke mediterrane regio en de jaren twintig van de vorige eeuw.

Wat Farfar hier aflevert, is veel meer dan een visitekaartje. Het is een indrukwekkend werkstuk van vijf begeesterde en talentvolle muzikanten van de soort dat je er maar zelden eentje te horen krijgt.

De eerste show van Farfar (18/11) is uitverkocht, maar niet getreurd op 22/11 spelen ze een tweede keer in AMOR van De Roma en er zijn nog tickets. De plaat is op vinyl beschikbaar vanaf 18 november en op de streamingdiensten vanaf 23 november.

 

16 november 2022
Marc Alenus