Dweller - 'Dweller'

Dweller - 'Dweller'

Eerst en vooral vrienden, dan pas bandleden. Zo zien de vier van deze Canadese supergroep zichzelf.

Dylan MacDonald (Field Guide), Kris Ulrich, Georgia Harmer en Julian Psihogios brachten op 1 december samen een ep uit. Vier liedjes - muzikale schetsen eigenlijk - telt die slechts en dat hadden er gerust drie keer meer mogen zijn. De Canadezen noemden zichzelf Dweller (niet de verwarren dus met Dweller uit Brooklyn) en slagen erin om in plaats van ieders invloed in de mix te gooien, een compleet nieuw geluid te creëren, gekenmerkt door controle en goede smaak.

We vielen als een blok voor opener en single Leave This Home dat schoorvoetend en fluisterend tot ons kwam met Harmer aan de microfoon, zacht zingend alsof ze de buren niet wil wekken tijdens een nachtelijke sessie. Ze heeft het dan ook over een heel persoonlijke emotie die het daglicht moeilijk verdraagt: een overweldigend gevoel van eenzaamheid en isolement.  

Tweede single Hollow heeft dan weer gitarist MacDonald als zanger, terwijl Harmer de toetsen voor haar rekening neemt. En toch is het geen trendbreuk. Is Leave This Home yin, dan is Hollow yang. De sfeer is even nachtelijk, ook al is in de live video te zien dat ze die sfeer ook kunnen opwekken in een in wit licht badend huis. Hollow benadert wel sterk de Field Guide-sound, maar klinkt toch ook weer iets anders.

The Lookout klinkt gespierder met opnieuw MacDonald aan de microfoon, maar met Ulrich in een hoofdrol op de pedalsteel en ook het drumwerk van Psihogios is erg bepalend voor de sound. Dit korte nummer kan niet tippen aan de eerste twee, maar mis is het evenmin.

Bij afsluiter Another Life is het terug de beurt aan Harmer om te zingen, maar de met een zoete stem gezegende zangeres laat hier de stem vervormen hetgeen een licht bevreemdend effect heeft. Het past wel bij de echoënde gitaar van MacDonald, de Moog-bas van Ulrich en het ingehouden drumwerk van Psihogios, die samen weer een donkere sfeer neerleggen waarin de ep zachtjes oplost.

Toronto is ver en supergroep Dweller staat nog maar aan het begin, maar mochten ze ooit groot worden en deze kant van de globe uitkomen, dan vindt u ons vast op de eerste rij.

8 december 2023
Marc Alenus