Divan Express

Eigen beheer

Divan Express
Misschien doet Divan Express bij u wel ergens een belletje rinkelen. De groep kreeg met zijn single E 313 immers wel wat airplay op enkele grote radiostations, en die aandacht was zeker terecht. De band wist zijn luisteraars namelijk te grijpen met lichte en pakkende songs in het Nederlands. Neen, niet met een afgezaagde, Vlaamse schlager, maar met iets dat tussen wereldmuziek en heel lichte, akoestische rock zweeft.


De eerder vermelde single opent ook deze vijf tracks tellende cd. Op een vrolijk melodietje zet Divan Express een lichtjes weemoedige tekst over de autosnelweg. In al zijn eenvoud charmeert het nummer je ongetwijfeld, en de ode aan de E 313 doet je spontaan terugdenken aan een of andere lange rit op een nog langere strook asfalt. Dat is het mooie aan deze groep: ze weet je te pakken, op de juiste plaats en op de juiste manier.
 
Dat is niet op zijn minst de verdienste van Chris Vandevorst, die met zijn stem de luisteraar meeneemt in de wereld van Divan Express. Ook in een iets sneller en minder terughoudend nummer als Femme Fatale blijft die sfeer overeind, ook al gaat die gepaard met een erg dansbaar tempo.

Eigenlijk is de formule die de groep hanteert ook erg simpel. Telkens gaan intense vocalen hand in hand met een erg minimale begeleiding die een tegenritme volgt, waar dan nog wat amusant en licht verteerbaar gitaarwerk bovenop ligt. Dat minimalisme houdt doorheen de vijf tracks stand, al zou het daarna nogal snel naar de achtergrond durven zinken, een “kwaal” van de meeste groepen die lichte rock doen raken met wereldmuziek.

Maar dat is dan ook de enige kritiek op Divan Express. Voor de rest voelt het kwintet namelijk feilloos aan hoe easy-listening toch gevoelig kan zijn. Daarom is deze zelfgetitelde ep zeker een knap visitekaartje om enkele relaxte podia te bestormen, iets wat Divan Express zeker zal doen. Maar om alvast helemaal in de sfeer te komen, is er gelukkig al dit schijfje en natuurlijk ook de MySpace van de band, waar heel wat te beluisteren valt.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael