Dedicted

Shiver Records

Dedicted
Eens lekker lui zijn en niets doen: het kan heerlijk zijn. Maar Dedicted is – tijdens de lange stilte rond de groep – altijd bezig gebleven. Jaren voorbereiding gingen aan deze ‘Argonauts’ vooraf, en die moet de groep dan ook definitief op de kaart zetten. Ondanks de weinige optredens staat Dedicted nu al op de affiche van Graspop, en dat is veelbelovend … Kan dit schijfje echt zo goed zijn?


Opener The Revenant laat er geen gras over groeien. Met zijn ijzersterke compositie, gewaagde tempowisselingen en vlotte mix tussen cleane zang en screams wordt je aandacht helemaal opgeëist. Want dit debuutalbum is veel meer dan een opgewaardeerde demo. Dedicted speelt namelijk erg technische metal waar onnatuurlijke ritmes de kern van uitmaken. Een beetje zoals Meshuggah, al staat die band toch een klasse hoger.
 
Meshuggah als referentie aanhalen impliceert natuurlijk ook dat niet iedereen ‘Argonauts’ zal smaken. Je moet immers de structuur vinden binnen de wanorde die je initieel hoort en daar ook nog eens van houden. Eens je echter voorbij die drempel bent, omarm je de chaos en wordt je als luisteraar ongetwijfeld geboeid door de totaalklank.
 
Bovenop die uitzinnige structuren weet Dedicted zich ook te presenteren als een schitterende moderne metalband. Rebirth toont heel even de rustige kant van het vijftal zonder zeemzoet te worden en al even snel staan de scherpe riffs weer op de voorgrond, begeleid door een furieuze ritmesectie en dito zang. Titeltrack en afsluiter Argonauts beëindigt de cd op een schitterende manier, door de lat net een trapje hoger te leggen. Zoals het hoort!
 
Wie een hedendaagse metalplaat wel kan smaken, wordt door Dedicted verwend. Want niet alleen is ‘Argonauts’ om de vingers van af te likken, het is tevens het bewijs dat ook de moeilijkere muziekgenres niet vergeten worden door lokale muzikanten. Als dit debuut slechts het begin is van een herboren Dedicted, dan kan je nog veel prachtmateriaal verwachten!
8 november 2008
Pieter Van Wezemael