De Kanaalvissers - Canal Du Nord

De Kanaalvissers - Canal Du Nord

Vissers, Vlaanderen heeft er iets mee. Er is natuurlijk het oude kinderliedje, Het Loze Vissertje, maar herinnert u zich nog 'De Parelvissers'. En nu zijn er ook De Kanaalvissers. Vijf gasten uit de streek in en rond Londerzeel die tegen de dertig aanschuren of net op tram drie zijn gestapt en worstelen met de liefde.

Dat laatste leiden we af uit de drie songs, die ze gebundeld hebben tot de ep ‘Canal Du Nord’. Verwacht geen Franse chansons, maar wel verschroeiende Nederlandstalige rock waarmee ze in het gat duiken dat Noordkaap en De Mens lieten vallen. De voormalige finalisten van Zennetoer doen er zelfs nog een scheut emotie bovenop.

Opener Sterre heeft weliswaar dicht bij Kryptonite van 3 Doors Down gelegen, maar in het Nederlands komt het zowaar nog harder binnen. Geen liedje om in de auto luidkeels mee te brullen op weg naar de jeugdvereniging met het buurmeisje of het jonge neefje mee in de auto door seks, wijn en harde tepels van de kou, maar wel een nummer dat je maar eenmaal moet horen om overtuigd te worden van de kracht ervan. Het dateert al minstens van 2017, maar het mag gerust een breder publiek bereiken. De Week van de Belgische Muziek is de ideale aanleiding.

Droom Jij Nog? Overtuigt minder snel. De tekst is vrij cliché (al begint het erg poëtisch) en er zijn al ontelbaar veel nummers gemaakt over een gemiste liefde, maar naarmate het nummer opschuift en het muzikaal gelaagder wordt, mag het toch onze goedkeuring wegdragen.

Hetzelfde geldt voor Esquelbecq, een nummer over een blonde schone die Tommie Jef Van Crombruggen ooit ontmoette “chez les Ch’tis”, over een liefde die al verdorde nog voor ze bloeide, maar de gevoelens voelen echt en gaan diep. Zoveel is duidelijk.

Ondertussen hengelen De Kanaalvissers nog meer naar onze liefde met nieuwe single Menton, maar die staat niet op de ep. Op hun vi.be-pagina kan je trouwens nog meer nummers horen van dit kwintet. Doen, zouden we zeggen, maar hou je kinderen uit de buurt.

2 februari 2023
Marc Alenus