Danny Blue And The Old Socks - 'Backyard Days'

De jonge, onstuimige belhamels van Danny Blue And The Old Socks maakten een fris ep’tje.

De jonge, onstuimige belhamels van Danny Blue And The Old Socks maakten een fris ep’tje.

Soms moet je het echt helemaal niet ver gaan zoeken. Dat bewijzen de jonkies van Danny Blue And The Old Socks op ‘Backyard Days’. Opgenomen door Koenraad Foesters, laat dit kwartet het geluid horen van een jonge, gretige groep die zich laat leiden door aanstekelijke pop met inspiraties als The Beatles tot iets meer uit de kluiten gewassen rockmuziek.

Vijf songs jagen ze er in net een kwartiertje door. Het maakt wel dat je haast snakt naar een volgende luisterbeurt. Tijdens opener 6 ft Tall Baby hoor je echo’s uit de glamrockdagen van David Bowie; aanstekelijk en toch niet te afgelikt en clean. Meer zelfs: het zijn net die onzuiverheden die mee de charme van deze band uitmaken. King Of The Trashcan heeft iets gejaagds in zich en doet zich tegoed aan meerstemmige, rammelende rock-’n-roll en doet denken aan het vroege, door punk aangedreven werk van Elvis Costello; heerlijke achtergrondkoortjes ook.

De achteloze attitude, waarmee deze bende ongeregeld speelt, brengt ook de hoogdagen van The Libertines in herinnering. Met hen deelt de groep een voorliefde voor prettige, goed in het oor liggende, melodieuze rock die nergens te bedacht aanvoelt. Ook verderop op Be With Me doen Danny Blue And The Old Socks volop hun eigen ding met allerhande invloeden. En frontman Sam De Neef zet zijn strot eens goed open. Mascara doet je eerst denken aan het popgevoelige van The Cure om te eindigen met een danig opgefokte energiestoot

Hier zit ongetwijfeld nog veel meer in. Het potentieel van deze bende is bijzonder groot. Geef deze groep wat tijd en er zit een heerlijk, hitgevoelig album in vol zomerse geluiden (de zalige popfeel in Belgian Venice is het beste bewijs).

11 november 2017
Philippe De Cleen