Cuteezlaxa

Eigen beheer

Voor Cuteezlaxa wordt 2007 alvast een jaar dat ze niet snel zullen vergeten. Deze vijf Brusselaars brengen immers hun eerste langspeler uit. Met drie demo’s en een pak concerten onder de arm een logische stap, en het gezelschap lijkt dan ook meer dan ooit gemotiveerd om zichzelf een carrièreboost te geven.


Een donderende mix van nu-metal en metalcore schiet uit de boxen als Prozaco Zombie zijn eerste noten inzet. Meteen is het raak, en ook de zang die even later de instrumenten vervoegt weet zich perfect te mengen met het geheel. Uniek is de sound dan wel niet meteen te noemen, maar wel erg goed uitgewerkt, en vooral verdomd herkenbaar. Muzikaal is de basis de gitaar die vooral het ritme en een vette groove als fundament aanbiedt. Voeg daarbij de bas die zorgt voor wat extra ballen en een drum die overduidelijk alles bij elkaar houdt, en je hebt een simpele combinatie. Maar wel een combinatie die wonderwel samenwerkt.
 
En dan is het meest imposante element nog niet aan bod gekomen. De zang van Gregory is namelijk ideaal voor dit genre. Hij kan er af en toe eens een zware schreeuw uitpersen, maar het leeuwendeel van zijn zanglijnen bestaat toch uit gewone cleane zang. Zonder op zich een fantastische zanger te zijn weet de man een erg karakteristiek stemgeluid te produceren dat erg cliché klinkt. Maar dat typische timbre is natuurlijk niet voor niets berucht in het wereldje van de nu-metal. Vooral in een rustigere song zoals Prime Time is het onmiskenbaar een knappe aanwinst voor Cuteezlaxa.
 
Het is moeilijk om concreet minpunten te vinden op ‘Gravity Keeps Us Down’, want buiten het gebrek aan een eigen sound zijn de tien tracks netjes afgewerkt en meer dan degelijk ingeblikt. Wereldklasse is uiteraard ook nog veraf, want als je soms de knipogen hoort naar bands als System Of A Down of Drowning Pool dan valt het wel op dat Cuteezlaxa nog niet op het hoogste schavot staat. Toch is deze debuutplaat zeker te genieten en de nu-metallers hebben er absoluut een lokale klassebak bij.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael