Colorless Green Ideas

Eigen beheer

2008 is misschien nog maar een maandje oud, maar talloze cd-releases staan ons al op te wachten. De ene band wil met hun nieuwe plaat verder bouwen op een geslaagd debuut, de andere probeert de laatste flop goed te maken en nog anderen plannen een comeback. Allemaal goed en wel, maar we willen ons ook eens focussen op een nog onbekende naam: Colorless Green Ideas.

Colorless Green Ideas

2008 is misschien nog maar een maandje oud, maar talloze cd-releases staan ons al op te wachten. De ene band wil met hun nieuwe plaat verder bouwen op een geslaagd debuut, de andere probeert de laatste flop goed te maken en nog anderen plannen een comeback. Allemaal goed en wel, maar we willen ons ook eens focussen op een nog onbekende naam: Colorless Green Ideas.Het verhaal van de groep begint  in 1999 bij Hilke Ros. Tijdens zijn studie aan het Gentse conservatorium ontmoet hij Sofie Dhondt, met wie hij het dance-project Colorless Green Ideas opstart. Daar komen later nog een reeks muzikanten en een backing vocaliste bij. Dit allegaartje treedt samen op in een paar lokale clubs, rijgt de finaleplaatsen aan elkaar in allerlei muziekwedstrijden en krijgt airplay op Radio 1 en Studio Brussel. En dan is het tijd om al het materiaal eens te verzamelen en ‘Get the Idea’ wordt geboren.

Wie ernaar luistert, zal het met ons eens zijn: drum’n bass-beats vormen de basis van elke song. Maar daarbij blijft het niet want dat zou nogal een kaal geheel zijn. En dat is niet zo: ‘Get The Idea’ is meer, veel meer.

Het eerste bewijs hiervan is Passion. De sombere synthesizerklanken in het begin geven de indruk dat het eerder een zwaar en dramatisch nummer is. Al snel wordt echter plaats gemaakt voor lekkere beats, de sexy stem van zangeres Sofie Dhondt en een funky saxofoon. Wie daardoor al meteen aan het dansen slaat, hoeft niet meteen te stoppen, want eens de plaat op dreef is, geraak je gewoon verslaafd.

De groep is ook niet vies van enige jazz-invloeden in hun muziek. Getuige daarvan Brown Eyes Melting. De warme contrabas en bijpassende jazzy stem in de song doen ons smachten naar een rasecht jazz-café met retro-decor en bijpassende rokerige omgeving. Enkele nummers later, op 2 Diggers, geven we weer wat gas bij. Eerst is het wel lekker genieten van de jazzy piano, maar daarna gaan de remmen los op de stevige stevige drum’n bass beats. Wie van latin houdt, komt ook aan zijn trekken: bij The Girl From Hiroshima deden de zuiderse pianodeuntjes ons immers meteen wegdromen naar een terrasje op een warme bestemming.

In één zin gezegd: Colorless Green Ideas staat voor aanstekelijke drum’n bass, gekruid met een geslaagde mix van stijlen. Hun debuut hoort dan ook thuis op de betere mp3-speler. In uw cd-rek zal ‘Get he Idea’ evenwel niet passen, want op cd is het album niet te verkrijgen. Deze groep kiest immers volledig voor de electronische weg: ofwel download je hun songs via hun website op iTunes ofwel neem je een volledig en verzorgd artwork pakket met de nummers op een usb-stick. Als we u nog een goed voornemen mogen aanpraten voor 2008:
“Open your mind, move your feet and discover Colorless Green Ideas”.

8 november 2008
Bart Van Winghe