CHVE - 'Kalvarie'

CHVE - 'Kalvarie'

Colin Hector Van Eeckhout is zonder twijfel voornamelijk gekend als frontman van de Belgische sloophamer Amenra, maar is /was ook actief bij onder andere Kingdom, Absent In Body en het soloproject CHVE. Van die laatste komt er nu, na acht jaar, eindelijk nieuw material uit: ‘Kalvarie’.

Terwijl de eerste twee releases (‘Rasa’, 2015 en ‘10910’, 2016) tekstueel en conceptueel gebaseerd zijn op persoonlijke gebeurtenissen, laat Colin zich op het derde album gedeeltelijk inspireren door Jean-Marie Massou. Deze Fransman leefde vijfenveertig jaar geïsoleerd in de bossen, enkel omringd door de natuur en de muziek, die hij zelf speelde.

Zij, die hoopten op een full album, zijn eraan voor de moeite. ‘Kalvarie’ is een ep, bestaande uit één (bijna) zestien minuten lange song, Eternit. Het begint met het geluid van over elkaar wrijvende keien, hetgeen een uniek uitgangspunt geeft voor de ep. Je zit als het ware meteen aan je stoel gekluisterd, je afvragend wat er komen zal en wachtend op meer, hoe onheilspellend dat ook moge zijn.

Eenmaal het ritme erin komt en Van Eeckhout halverwege de song begint te zingen, zit je helemaal in de vertrouwde CHVE-sfeer. De lier is opnieuw aanwezig en sleurt je terug mee de tijd in naar het debuut ‘Rasa’. De zanglijn doet dan weer denken aan Le Petit Chevalier uit ‘10910’: heel meeslepend en verslavend. Zodra de song voorbij is, ga je hem zonder twijfel opnieuw willen opzetten. Bij elke luisterbeurt zal je steeds meer geluiden, stemmen en effecten ontdekken, die voordien niet meteen opvielen. Ondanks dat er relatief weinig gebeurt, is Eternit een hele volle song, die je zestien minuten lang in de greep houdt.

‘Kalvarie’ is een pracht van een derde album. Dat er snel nog meer CHVE materiaal op ons af moge komen.

28 mei 2024
Steve Vanderperren