Chuki Beats - 'Cozy Tapes'

Chuki Beats - 'Cozy Tapes'

Je mag je nooit blind staren op namen van artiesten of platen, maar in het geval van de Brusselse Chuki Beats en diens tweede release ‘Cozy Tapes’ krijgen we toch alvast een warm gevoel van binnen. Geheel terecht trouwens. De jonge producer heeft voor deze nieuwe langspeler geheel zijn eigen ding gedaan en niet meer gegrepen naar input van ondermeer Zwangere Guy om op een hoger stalletje te geraken. 

En dat is goed. ‘Cozy Tapes’ dekt veertien keer de lading. Als een verzameling van instrumentale, hobbelende nummers met leuke melodieën. Met zachte dance-, break- of triphopbeats. Met een vrouwelijke sample hier of daar. Met een brede glimlach van synthesizers of warme baslijnen eronder. Met een ode aan cocktailbars en tropische outdoorfeesten. En met telkens maar een kleine drie minuten op de teller: net voldoende om te inspireren en te weinig om te enerveren.

Geen drukte dus. Geen gedwongen hipsterij. Gewoon genieten en ontspannen. Waar je misschien wel tegen bestand moet zijn, zijn wegdraaiende en wat desoriënterende tonen die de producer graag gebruikt. Ergens de verre echo van de Aziatische afkomst van Chuki Beats ofte Osayuki Asemota? Indien liever niet, skip je gewoonweg tracks als Writing On The Ceiling even om weg te dromen bij lazy songs als Cozy Couch of Lemon Squeeze. Geef toe. Blijft leuk klinken, toch? Voor ons is het in elk geval een tof visitekaartje vol leuke ideetjes die toegang geven tot pakweg Lokerse Feesten of Pukkelpop. Of tot een miljoen (!) YouTube-volgers en een diepe penetratie in de underground dancescene en de bijhorende brede socials. En die voor ons op een derde plaat misschien net iets meer ten volle en in een rijkere productie mogen uitgewerkt worden.

Chuki Beats · cozy tapes

27 september 2022
Johan Giglot