Charlie Risso - 'The Light EP'

Charlie Risso - 'The Light EP'

Ondanks de Genuaanse roots zal Charlie Risso allicht voor heel de komende carrière de naam “Cranberries” mee moeten dragen. De vocale gelijkenis tussen deze jonge songwriter en de veel te vroeg overleden veenbes-frontvrouw Dolores o’ Riordan is dan ook verbluffend. En toch lijkt Risso alles te doen om van deze gelijkenis los te komen. Zo klonk tweede plaat ‘Dark’ nogal … euh, duister. En in afwachting tot ze met kunstzinnig ex-Bad Seed Hugo Race het volwaardige derde folkpopeitje heeft gelegd, komt ze nu met tussendoortje ‘The Light’, een ep waarop de grenzen met moderne dance en ambient worden afgetast.

En dat gebeurt met veel eerbied voor de natuur. Waar songtrack The Light het oprijzen uit het duister naar de heldere hemel symboliseert, staat S.I.N. voor “summer in Norway” (of natuur-desolaat-overweldigend) en spreekt ook Into The Forest voor zich als titeltrack. Natuur, elektronisch, verheven. Laat dat zowat vier keer op rij de voornaamste smaakmakers zijn.

De eerste track doezelt in een modernisme van tick- en clickbreaks, warme scapes en gemoedelijke gelaagdheid. Gooi daar die hoge, licht snijdende en etherische keelzangen van Charlie Risso door en je krijgt ingrediënten voor een aardig stukje digitale emopop. Op de tweede track zijn het wat meer rechtdravende stampbeats en een akoestisch gitaarrifje die in een bad van veel holle galmeffecten de omkadering voorzien. Anders, maar omwille van de duidelijke productionele ondergeschiktheid van synth en ritmen aan de zweefzang van deze sirene toch ook een beetje hetzelfde. Een gevoel dat we vier tracks op rij aanhouden.

En dat is misschien wel wat ons enthousiasme hier een beetje tempert. Je zit in een roes, doezel of zweverigheid met weinig melodieuze houvast. Check de hoesafbeelding en je begrijpt wat we bedoelen. Deze ep klinkt bijna als akoestisch, maar dan met een overgeproduceerde, dikke saus eroverheen. Daardoor is heel de “nature”-boodschap een beetje dode letter geworden. Zonde. Versta ons niet verkeerd: dit filmisch, ijl plaatje klinkt natuurlijk heel erg goed. Maar we missen dat extraatje.

26 februari 2023
Johan Giglot