Bluebird - 'Live At Missy Sippy'

Bij blues denken we al snel aan doorrookte kroegen en aan mannen met al wat jaren op de teller. Dat roken in de kroeg mag al even niet meer en Bluebird bewijst met verve dat blues geen exclusieve aangelegenheid is van oude zielen. Als jonge veulens trekken ze fris en dartel vanuit Gent doorheen het blueslandschap. 

Dat bewijzen zanger-harmonicaspeler Matis Cooreman, zanger-gitarist Lajos Tauber, gitarist Kasper Van de Ponseele en drummer Natan Goessens op de eerste liveplaat, die ze sinds kort uithebben. De plaat werd opgenomen tijdens een concert in de Gentse blues- & rootsclub Missy Sippy in Klein Turkije. Het is in die club dat de jonge kerels van Bluebird - de gemiddelde leeftijd is slechts eenentwintig jaar - de liefde voor de blues ingelepeld kregen en verfijnden tijdens tweewekelijkse jams met onder andere Tiny Legs Tim en Guy Verlinde.

In de beginperiode beperkte Bluebird zich nog tot het coveren van bekende en minder bekende bluesnummers. Getuige daarvan openingstrack Louisiana en Dizzy die de vlam in de pijp doen slaan. Hush Hush en St-James Infirmary zijn van die typische valse trages met een prominente rol voor de harmonica.

Ondertussen zijn de heren geëvolueerd naar eigen nummers waarin de geest van de originele blues nog steeds nadrukkelijk aanwezig is, maar waar vooral veel eigenheid van uitstraalt. Smilling Machine en Indian Headed Monkey hebben een hoge drive en voelen erg warmbloedig aan.

De toppers moeten dan nog volgen; Honey Bee komt erg ingetogen binnen, maar is van bij aanvang meeslepend en wekt nieuwsgierigheid op. Vooral de wisselwerking tussen zang en harmonica zorgt voor herhaalde hoogtepunten.

In slotsong Bad Cold laat Bluebird zich nog eens volledig gaan in een fantastische en breed uitgesmeerde outrojam waarbij elke partij zijn moment neemt; in totaal goed voor ruim dertien minuten vette en blues van het bovenste schap.

Bluebird is een bende jonge gasten die met overtuiging muziek met een oude ziel brengen. ‘Live At Missy Sippy’ is een compacte weergave van wat dat moet zijn: stomend, diep, groovend en meeslepend.

14 november 2018
Patrick Blomme