Blu Samu -' Moka'

Allebei uit Antwerpen, allebei een passie voor hiphop en allebei een voorkeur voor Engelstalige songteksten: Coely en Blu Samu zouden wel zussen kunnen zijn. Nog beter: die laatste heeft net een ep uit. En ja, het zit helemaal goed.

Je kan wel zeggen dat Salomé Dos Santos - want dat is de echte naam van Blu Samu - zo stilaan op haar pootjes terechtkomt. De Antwerpse, van Portugese komaf, trok eind vorig jaar in bij Brusselse rapiconen Zwangere Guy en Le 77 (resultaat: Bawlerangers), wist het hart van de uit Manchester afkomstige IAMDDB te veroveren en heeft deze zomer heel wat optredens ingepland. En nu is ze dus eindelijk toe aan een debuut-ep. Hoe dat klinkt? Even sexy als IAMDDB, maar heel wat snediger en dus overduidelijk beïnvloed door haar Belgische rapmaatjes.

Heerlijk hoe ze met een kabbelende, maar tevens zwaarmoedige Sade Blu opent. “I’m sorry baby, I got no time for sorrow / Please don’t shed your tears for me”, klinkt het over een treurige saxofoon en een gezapige beat. Ook Raisonner en Manzanita breien op datzelfde treurige, gemoedelijke elan voort.

Helemaal anders klinkt het bij het nauwelijks één minuut en veertien seconden durende GangGang, dat heel wat pittiger en agressiever overkomt dan de voorgangers. Niet alleen instrumentaal lijkt de underground trapscene hier een grote invloed (trap horns everywhere), ook de flow is snediger én sneller. Een schoolvoorbeeld van een nummer dat de festivals kan doen ontploffen, al blijven we wel wat op onze honger zitten. Een minuut is toch wel heel weinig.

Beter is opvolger Nathy, dat in feite een terugval naar de “meer gemoedelijke” Blu Samu is die we voor GangGang te horen kregen, maar dan wel met meer pit dankzij de passage van Peet, een vijfde van het collectief Le 77. En ook afsluiter Love Blu sluit naadloos aan bij die typerende “soulhiphop”.

Geen echte plaat om op los te moshen (behalve dan misschien bij het nogal korte GangGang), wel één om op weg te dromen tijdens een klamme zomeravond. Maar ontegenzeggelijk een straf debuut. Check haar zeker op 18 juli op Boomtown in Gent, of op 9 augustus tijdens de Lokerse Feesten.

18 juli 2018
Jeroen Poelmans