Bikinians

Eigen beheer

Bikinians
De tijden van rock-'n-roll zijn al een tijdje achter de rug. Toch blijft er een onverklaarbare magie rond hangen die ook vandaag nog een pak aanhangers kent. Als deze dan nog wat instrumenten hebben liggen, krijg je steevast plezante groepjes die voor een nieuwe vintage-sound zorgen. Bij Bikinians is dat niet anders, en dat onderstreept het kwartet met de EP ‘Roller Coaster’.


Na een eerste luisterbeurt besef je maar al te goed dat de vier tracks op deze EP niet zullen blijven ronddolen in je hoofd. Want van begin tot eind word je ondergedompeld in lichte rock met hier en daar wat surfinvloeden en een sixties-vibe. Dat betekent meteen ook dat er een eenvoud over de nummers hangt die ervoor zorgt dat je Bikinians meteen kan smaken. En als er dan een herkenbaar thema volgt zoals op de titeltrack, dan ga je al snel op zoek naar een fris paar dansschoenen.
 
Toch dringt de groep zichzelf nooit op en zo gebeurt het dat de nummers meer bezig zijn met sfeerscheppen dan muzikaal te presteren. Allemaal goed en wel, want het gevoel dat dan voor het voetlicht treedt is erg natuurlijk, open en sympathiek. Maar tegelijk ben je ook niet meer zo aandachtig aan het luisteren naar wat de band eigenlijk doet, en zo verlies je na enkele luisterbeurten toch een deel van je interesse en wordt de muziek naar de achtergrond verbannen.
 
Dat is jammer, maar als de prestatie van Bikinians op rockrally’s een waardemeter mag zijn, dan kunnen de vier muzikanten hun publiek live blijkbaar erg goed boeien. En verwonderlijk is dat niet, want als ‘Roller Coaster’ wat meer tracks had geteld waren die zeker goed te smaken geweest. De EP is dan ook een beetje een dubbeltje op zijn kant. Hij zal nergens constant in de cd-speler zitten, maar kan wel meteen bewijzen dat Bikinians geen groepje prutsers is. Maar als er een ding duidelijk blijkt, is het dat je toch erg benieuwd wordt om ze eens op een podium bezig te zien.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael