Attention Attention - The Beach Stays The Same

Attention Attention - The Beach Stays The Same

U weet het misschien niet (meer), maar eigenlijk leverde daMusic al een bijzonder voorproefje van deze ep, toen Attention Attention deelnam aan daFestival in 2020. Wat je toen hoorde, werd verfijnd en verder uitgewerkt tot dit werkstuk, dat wel degelijk het vermelden waard is.

Met leden van Zinger en G├Ęsman is Attention Attention niet echt aan haar proefstuk toe. Maar als dusdanig is 'The Beach Stays The Same' wel de eerste output van dit gezelschap. Arne Demoen (drums), Tim Duyck (toetsen), Kris Demets (bas) en Nick Herweyers (gitaar en zang) noemen zichzelf een "een balorkest dat houdt van popsongs". Wel, op ons bal zijn ze meer dan welkom. Het is even wennen aan de onverstoorbare vibrato in de stem van Herweyers, maar eens je daar doorkijkt, blijkt dat ook die volledig past binnen het concept.

Het kwartet neemt dan wel Roy Orbison, Chris Isaak en Alex Turner als inspiratie, ons doet het ook denken aan bands als ABC (zij het zonder het new romanticism) of Family Of The Year. Dat heeft dan onder meer te maken met de voluptueuze strijkers, die werden toegevoegd. Zij werden ingespeeld door het strijkersensemble Cordette Quartet van Patricia Vanneste (Sohnarr, ex-Balthazar) en geven de songs meer dan zomaar een extra dimensie. Het doet de zon zo breken door het dikke wolkenpak, waaronder we dezer dagen gebukt gaan.

Maar dat doet desondanks niks af aan de kwaliteit van songs als Bad Company of het magistrale, geleidelijk openbloeiende The Wait, waarvan de kwaliteit ook zonder de strings al afstraalt (zoals blijkt uit deze akoestische versie). Het is duidelijk dat de basis er al was. Met de strijkers werd het gewoon perfect afgerond. Het contrast tussen de eerder weemoedige teksten en de muziek is ongetwijfeld ook een troef, die ze perfect weten uit te spelen.

Het is duidelijk dat Attention Attention onze aandacht dan toch heeft weten te grijpen. Hopelijk slagen wij erin om hiermee ook de uwe te prikkelen.

13 mei 2023
Patrick Van Gestel