Always Fallen

Eigen beheer

Always Fallen
Wie Always Fallen de afgelopen jaren al eens bezig zag, is vast en zeker overtuigd dat deze groep door Metallica beïnvloed is. In het begin klonken ze soms wat als een flauw afkooksel van voorgenoemde, maar een hoger niveau naderde duidelijk met rasse schreden. Vandaag is de band dan ook helemaal klaar om zelfverzekerd de demo ‘See My Blood’ te laten horen.


De titeltrack bewijst vanaf de eerste noten dat Always Fallen meer dan klaar was om de studio in te duiken. De stevige riffs, ruige zang en ook het melodische kantje gaan netjes hand in hand waardoor je als luisteraar van de eerste seconde geboeid bent. Het vijftal speelt dan misschien wel thrash metal, maar het is wel de soort die een redelijk breed publiek kan aanspreken. Geen extreem geweld dus, maar erg stevige rock met een uitgesproken ruige kant. Die ruige kant durft zich hier en daar wel te manifesteren, zonder in extremen te vervallen.
 
Ook Hail To Fire gaat helemaal verder in die stijl. De song houdt het tempo constant hoog en meteen valt het erg sterke drumwerk op, dat samen met een aantal breakdowns laat zien dat Always Fallen erg scherp en agressief kan klinken als het wil. Daarna sluit The Prophecy naadloos aan om alweer uptempo te rocken. Dan merk je voor het eerst een schoonheidsfoutje op als de cleane zanglijnen soms wat twijfelachtig klinken. De nummers vangen dat echter probleemloos op, waardoor die details nooit storend worden. Voor een demo is de productie redelijk indrukwekkend, en dat draagt veel bij tot de bandsound die op ‘See My Blood’ wordt neergezet.
 
Echt superorigineel is de groep niet altijd, want je hoort hun invloeden wel duidelijk doorzinderen in hun eigen nummers. Deze zijn echter sterk genoeg om je als luisteraar vast te houden. Always Fallen wil volgend jaar met een eerste langspeler komen aandraven en deze ‘See My Blood’ is ondertussen zeker en vast een mooi visitekaartje naar promotoren toe. Maar belangrijker nog zijn de fans, die nu al kunnen genieten van een volwassen band die overduidelijk sterk in zijn schoenen staat.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael