Adja - 'Ironeye'

Adja - 'Ironeye'

Sdban toont nog maar eens hun neus voor talent.

Bij Sdban zijn ze gek op avontuur en grooves, maar met Adja (echte naam Adja Fassa) betreedt het label onbetreden paden. Voor het eerst tekenden ze een zangeres en ok, er zit een serieuze jazz-feel aan haar muziek, maar zelf noemt ze het “sofisticated soul in een hybride concertformat”. Haar muzikale helden zijn niet voor niets Erykah Badu, D'Angelo en Nai Palm (Hiatus Kaiyote).

De nu (bijna) dertigjarige zangeres verkaste van het landelijke Lommel naar grootstad Brussel en maakte op haar eenentwintigste een grote reis naar Indië en Nepal. Geen wonder dat de sound erg internationaal klinkt. Ze is allesbehalve “het meisje van de buren”.

Grootste troef (en tevens valkuil) is dat enorm krachtige stemgeluid dat al snel “te veel” klinkt. Gelukkig beheerst ze de stembanden perfect en weet ze te doseren. Zo start de plaat met een lang uitgesponnen “You...”, gevolgd door een bijna gesproken “...can suck it”. Warme Rhodes-klanken zijn bijna alles wat die stem begeleidt in Told You So, een song over integriteit.

Af en toe haalt ze ferm uit, maar altijd is er weer dat warme bad waarin de stem dobbert. To Be Naive is gezegend met warm koper en zachte, zomerse gitaarklanken en voelt aan als een dik gordijn van velours in één of andere jazzclub. Op SambaFassa speelt een gewone piano de hoofdrol in de muzikale omlijsting waarin ook een contrabas en schuifelend drumwerk zit. Toch gaat het schetterend koper uiteindelijk met de aandacht lopen.

What We Are Not Supposed To Feel, is een onvervalste jazzy ballade, eentje om elke live set mee af te sluiten, zoals hij ook ook hier als slotakkoord wordt gebruikt. De drukkende sfeer van spijt, die over het nummer hangt, loopt over in een gevoel van wijsheid, gesponnen uit de gemaakte fouten in het leven. Het ingehouden karakter ervan, maakt hem tot onze favoriete track van de vier.

De ex-winnares van Sound Track levert met deze ep een meer dan overtuigende staalkaart van haar kunnen af. Een groot label wou van haar (volgens een interview in Focus Knack) de volgende Lianne La Havas maken, maar ze is netjes op weg een naam voor zichzelf te maken met eigen kleuren.

27 februari 2023
Marc Alenus