#2022Q&A - Werend Van Den Bossche

#2022Q&A - Werend Van Den Bossche

Voor Werend was 2023 een vruchtbaar jaar. En daar blijft het niet bij. Met de bands Eleanor, Werend Alleen, Dishwasher_ en The Green Mean Machine zal Werend in 2023 allemaal een eerste plaat uitbrengen. Maar eerst nog even terugblikken.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Benjamin Sauzereau/Camille Alban-Spreng/Marco Giongrandi (A.K.A. Dear Uncle Lennie) – 'Dear Uncle Lennie'

Unieke composities en bezetting (gitaar, piano en banjo). De nummers hebben tegelijk iets oud nostalgisch en iets nieuw verfrissends. Iets wat we met de swingband 'Eleanor' ook proberen te bereiken.

Sam Gendel – 'Blueblue'

Eén van de meest toegankelijke werken van Sam Gendel, maar daardoor zeker niet de minste. Het feit dat hij zo goed als alles zelf heeft ingespeeld en geproducet (buiten de drums) spreekt me enorm aan. Zo ga ik namelijk ook te werk bij Werend Alleen.

Fernando Schirr – 'Vento'

Ik hou van hoe Fernando Schirr, een Fransman, de Braziliaanse samba en bossanova aanpakt op deze plaat. Het klinkt alsof het gemaakt is door een Braziliaanse band. Dat toont voor mij een respect voor de traditie aan, maar toch wordt ook een eigen stempel gedrukt. Iets waar ik ook steeds naar op zoek ben in mijn eigen praktijk met Werend Alleen, Dishwasher_ en The Green Mean Machine.

Gaye Su Akyol – 'Anadolu Ejderi'

Eén van de meest interessante Anatolische rockbands uit deze tijd. Een recente aanrader van mijn broer. De vermenging van de enorme Turkse traditie met meer moderene genres als trap, rock en pop pakken ze heel vernuftig aan. In de meeste bands gaat er dan steeds iets verloren. Bij Gaye Su Akol nooit. Een inspiratiebron voor al mijn projecten.

Svaneborg Kardyb – 'Over Tage'

Het Scandinavische fenomeen Svaneborg Kardyb kwam in de kijker door hun Tiny Desk (Home) concert (mei 2022). Daar speelde ze al nummers van de plaat die pas in november uitkwam. Vele fans zaten er dus al lang op te wachten, aangezien de plaat daarvoor in 2020 was gereleased. Voor mij was het door het Tiny Desk Concert een volledig nieuwe ervaring, één die me zeer beviel. Fijne, rustige maar toch groovy en egoloze muziek. Zo zou alles moeten klinken.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Hendrik Lasure - De Man Met Twee gezichten

Een nummer over een persoon die iedereen wel kent. Zo zijn alle nummers van Hendriks plaat: ten eerste heel mooi geschreven, maar daarnaast ook heel herkenbaar. Exact wat een singer-songwriter wil bereiken.

Stromae Pas Vraiment

De nieuwste plaat van Stromae is eentje om vingers en duimen bij af te likken. Naar verluidt is dit album geïnspireerd op de de muziek van Zuid-Amerika. Bij Pas Vraiment hoor je eerder toetsen uit de Balkan.

BRUUT!Savio

De recentste release van het surfjazzkwartet BRUUT! is vernieuwend in hun repertoire door het feit dat ze heel wat extra effecten toevoegen aan de saxofoon. Savio is een beetje een nummer in de zweemzoeterige stijl van de oude swing met een hele hoop oriëntalistische elementen zoals ze dat vroeger deden. Dat raakt steeds een gevoelige snaar.

Carate Urio Orchestra The Frog choir

Van het album ‘Cosmos’. Joachim Badenhorst blijft één van de meest unieke muzikanten die België rijk is. Met The Frog Choir brengt het Carate Urio Orchestra een soort van korte, abstracte elektronische crossover jazzopera. De max.

Black Flower / Meskerem MeesMorning In The Jungle

Black Flower heeft zich met 'Magma' weer eens van de beste kant laten zien. De samenwerking met Meskerem Mees leverde een prachtig en beklijvend nummer op, iets tussen zang en spraak. Dat moet je kunnen.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Black Flower – ‘Magma’

Fernando Schirr – ‘Vento’

Svaneborg Kardyb – ‘Over Tage’

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Svaneborg Kardyb – 'Tiny Desk (Home) Concert'

Zie hierboven.

Black Flower / Meskerem Mees Morning In The Jungle

Zie hierboven.

Louis Cole Park Your Car On My Face

Hilarisch!

Domi & JD Beck SMiLE

Je ziet hier alle toffe muzikanten toekomen die hebben meegeholpen aan de plaat. Dat is inspirerend en toont aan hoe klein en gezellig de muziekwereld wel is.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Echoes Of Zoo – N9

Live de max!

Sons Of Kemet – AB

Eén van mijn all time favourite albums ‘Black To The future’ opeens live gespeeld zien worden door drie muzikanten (op het album zijn er veel meer overdubs) en dan nog eens de teksten uit het album aanpassen aan de huidige politieke situatie. Puur muzikantschap.

Colin Stetson - concertgebouw Brugge

Colin had een nieuw concept waarmee hij de stagelichten bestuurde met interne microfoons. Het was nog in betafase; maar toch fijn om zoiets vernieuwends te zien.

Danish String Quartet -Klassisk PÅ Kyssetrappen (kopenhagen)

Dit is een concept van Kopenhagen om gratis klassieke muziek naar de mensen te brengen. De muzikanten spelen dan op een vlot op het water. De mensen luisteren op de Kyssetrappen. Het was een emotioneel en machtig concert na een lange reis te voet van Shelter naar Shelter tussen Helsingborg en Malmö.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

Het faillissement van Jazz & Muziek en de teloorgang van de twee grootste jazzfestivals van Vlaanderen en België: Gent jazz & Jazz Middelheim. Om aan te tonen hoe kapitalisme, graaicultuur en monopolies niet werken en hoe men door zo'n wanbeleid het Belgische jazzlandschap overhoop gooit.

27 december 2022
Patrick Van Gestel