Philip Bosschaerts (Mintzkov, Glitterpaard, Dark Early Morning Night)

Bezig baasje, de frontman van Mintzkov. Ook actief bij Glitterpaard en solo als Dark Early Morning Night. Hij staat te springen om dat nieuwe album van Glitterpaard te laten horen. Zijn jaaroverzicht vind je hieronder.

Beste albums?

Floating Points, Pharoah Sanders And The London Symphony Orchestra - 'Promises'

Bloedmooie plaat waarin elektronica, jazz en orkest versmelten in een dromerige trip waarin het toch wel de tachtigjarige Pharoah Sanders is die met de saxofoon de hoofdrol opeist en alle elementen weet te verbinden.

Abel Ghekiere - 'Voor Het Verdwijnt, En Daarna'

Debuutplaat en postume ode aan Ghekiere's vader, kunstenaar Joris Ghekiere, tevens mijn voormalig docent en mentor aan Sint Lucas Antwerpen. Intieme stukjes muziek die ergens tussen jazz, pop, improvisatie en experiment laveren. In één fragment hoor je Joris' stem - uit een familiemoment geplukt - zijn zoons toespreken. Hoewel heel erg privé, brengt dit fragment mij telkens opnieuw tot in het atelier bij Joris. Prachtig eerbetoon en debuut dat mij naar meer muziek van Abel Ghekiere doet verlangen.

Nick Cave & The Bad Seeds - 'B-Sides & Rarities Part II'

Ik moet al sinds mijn tienerjaren of ergens in de vroege jaren negentig fan van Cave zijn, maar sinds het album 'Push The Sky Away', vind ik dat hij nieuwe wegen heeft ontdekt in songschrijven die nog inspirerender werken. Het moet dus niet gezegd dat al de B-sides sinds dat album mij dus ook heel erg benieuwen. Vandaar.

Beste song?

Oorwurm in een traditie van de Chi-lites en andere soulvolle consorten. Elk nieuw onderdeel van de song lijkt telkens nog aanstekelijker dan het vorige. Alsof de song enkel uit refreinen bestaat.

Mooiste artwork?

Abel Ghekiere - 'Voor Het Verdwijnt, En Daarna'

Het betreft een schilderij van diens vader Joris Ghekiere. Voor het laatste Mintzkov-album 'Oh Paradise' mochten wij ook een werk van Joris gebruiken. Inspirerend werk en erg gemiste kunstenaar.

Knapste video?

Video die we met Glitterpaard zelf op een uurtje filmden in de Swamp studio. Misschien niet de knapste video, maar wel de gezelligste videoshoot van het jaar. En prijs voor knapste witte zetel en beste hondencameo.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Thurston Moore Band - AB – 15 november

Eerste concert dat ik zag in terug “normale” omstandigheden. Even leek het of het oude leven terug was.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Nick Cave & The Bad Seeds - Sportpaleis - 2020?

Geen idee meer wanneer dit oorspronkelijk ging plaatsvinden. Ik heb wel Nick Cave en Warren Ellis gezien in de Antwerpse Stadsschouwburg, maar ik miste de Bad Seeds, die, netjes in het pak gestoken muzikanten die op één moment stil en braaf begeleidingsband spelen en dan het volgende moment compleet uit het dak gaan alsof de apocalyps is aangebroken.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

Glitterpaard - 'Turnstile Youth' (nieuwe single 14 januari 2022)

Mooi stukje in letters gegoten melancholie van de hand van Johan Verckist waar ik een klein beetje jaloers op ben: "This cold everyday fog that will get me, get me all estranged / I wish I was stronger but I just focus on the rain"

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

Op 25 maart komt het geweldige Glitterpaard-album uit bij Starman records. Verwacht je aan een gelaagde, heerlijk complexe plaat met vele kleuren. Van intieme, melancholische popsongs tot luide, smerige rockers die niemand onberoerd laten. En veel glitters.

14 december 2021
Patrick Van Gestel