Willy Organ

Heerlijk tegenstrijdig is dit lijstje van een man die in se al even tegenstrijdig is. Benieuwd? 

Beste albums?

Drain – 'California Cursed'

Willy Organ: “Supertechnische metalcore die klinkt alsof de drummer de bandleader is.”

Goldband – 'Van De Roulette Naar De Doublette'

“Mijn homies uit Den Haag worden vaak weggezet als “goedkope pop”, maar die lyrics zijn heel slim. Het zijn wel echt een bende pophoeren, niet normaal. Als het niet catchy is, geloven ze er niet in.”

R.A The Rugged Man - 'All My Friends Are Dead'

“Virtuoze hiphop, misschien een beetje stuck in time, maar who cares. Laat anderen maar vernieuwen. Deze man benadert het genre als ware het een ambacht en blinkt uit in zijn vak.”

The Grateful Dead - 'Workingman’s Dead (The Angels Share)'

“The ‘Dead’ hebben alle studiotakes van ‘Workingman’s Dead’ en ‘American Beauty’ op Spotify gezet. Je kan dus zitten luisteren naar bakken takes, probeersels, etc, alsof je letterlijk bij hen in de studio zit. Misschien vooral plezant voor muzikanten.”

Nick & Simon – 'NSG'

"Twee Nederlanders hebben de songstructuren en methodes van Simon & Garfunkel bestudeerd teneinde deze plaat te maken. In het slechtste geval klinkt het als een stijloefening, in het beste geval als een warm knuffelcontact in koude tijden. Close harmony galore!”

Mooiste artwork van 2020?

Borokov Borokov - 'Enkel Duetten/Wachtmuziek'

“Goede typografie wordt vaak zwaar onderschat.”

Knapste video van 2020?

Viagra BoysAin’t Nice

“Eerste deel van een meerdelige kortfilm, zo blijkt uit de vervolgvideo Creatures. Zalige one-take-scene in het begin.”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

R.A The Rugged Man – N9, Eeklo

“De man is een legende. Het frustreerde hem mateloos dat alles covid-proof was. Hij riep “Jump Jump Jump” en maande mensen aan om met hun been te zwaaien in plaats van te springen. Je voelde ook dat er een zwaar existentieel lijden over die man hangt. En laat tragiek nu net iets zijn waar ik heel hard op kick.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Pet Shop Boys - Vorst Nationaal – 5 mei

“Een concert met alleen maar hits, waarvan tachtig procent niet echt live is, waardoor de geluidsman de kans niet krijgt om alles in het honderd te laten lopen: mijn soort avond!”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Miley Cyrus - I Heart Festival

“Bas, drums, gitaar,... Miley Cyrus is een line-up die marcheert. Maar kijk vooral zelf. Het is zeer prikkelend voor de zintuigen.”

Welke song vat 2020 het best samen?

R.Stevie Moore - I Like 2 Stay Home

“Het verheerlijkt thuisblijven, waar het veilig is en je niet onverwacht kan vermoord worden. Basically het doorsnee-donderdagmiddag-discours van Marc Van Ranst op VTM Nieuws.

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Zijn er trends? Ik dacht dat iedereen maar wat deed. Ik moet me dringend inlichten.”

En is er één die je constant irriteert?

“Echt irritatie zal niet snel plaatsvinden, omdat ik gewoon niet luister als het mij irriteert. Maar ik ben niet zo’n fan van songs die louter opgebouwd zijn rond productional hooks en geen doordachte songstructuur meer hebben. Vaak is het refrein een soort lichte variatie op wat al in de strofe gebeurt. Op die manier kan je echt een stront goed laten klinken, maar dat wil nog niet zeggen dat ik erin trap. 😉.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Ik heb hier geen inspraak in. Als iemand een idee heeft dat relevant genoeg is, zal de verandering zich vanzelf voltrekken.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Aangezien kunst en cultuur bij het groot huisvuil werden gezet dit jaar, verwacht ik niet dat het een prioriteit wordt in 2021. Het wordt een “overgangsjaar”. Ik verwacht muziek te maken en uit te brengen. Misschien een tweede album. Waarom niet?”

29 december 2020
Patrick Van Gestel