Tricky Troostie

Fotograaf, maar in de eerste plaats muziekliefhebber. Begaan met Belgische muziek en meer bepaald met muziek uit Mechelen, maar zonder oogkleppen. 

Beste albums?

Pothamus – ‘Raya’

Bezette Stad – ‘Bezette Stad’

The Geraldines – ‘Never Worry Always Worry’

Selah Sue – ‘Bedroom EP’

De Brassers – ‘Alternative News’

Danny Blue And The Old Socks – ‘Boys’

Trixie Whitley – ‘Lacuna (Re-Imagined)’

Brutus – ‘Live In Ghent’

Dachau David – ‘Droeve Demo’

Styrofoam – ‘Political Songs’

The Bullet Dodgers – ‘Bullets For Breakfast’

Tricky Troostie: "In dit vermaledijde jaar kan de Belgische muziekscene elk steuntje in de rug gebruiken. Er wordt in dit Belgenlandje serieus goede muziek gemaakt, in een verscheidenheid waar men ons elders om benijdt. #ikluisterbelgisch"

Mooste artwork van 2020?

Pothamus – ‘Raya’

"Weer een prachtig staaltje artwork van Mechels beeldend kunstenaar Iljen Put. Wanneer je de plaat in je handen houdt, weet je dat je iets speciaals gaat ontdekken. Je raakt er niet op uitgekeken en ontdekt er steeds iets nieuws in, wat perfect bij de muziek past. Alles klopt."

Knapste video van 2020?

Resistance Revival Chorus - All You Fascists Bound To Lose

"Een feministisch vrouwenkoor dat met activisme en samenzang opkomt voor de goede zaak, gaande van vrouwen- en LGBTQ-rechten over gendergelijkheid tot klimaatactie en racisme. Er zit veel gospel in de muziek, maar ook andere invloeden. Ook rootszangeres Valerie June doet mee en Trixie Whitley is fan. Hier interpreteren ze folklegende Woody Guthrie’s anthem All You Fascists Bound To Lose.

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Sinéad O’Connor – Het Depot Leuven – 11 januari

"Ondanks de moeilijke periode(s) die Sinéad doormaakte, stond ze er weer, zoals in the good old days. Ondertussen gaat het blijkbaar weer niet zo goed met haar. Bij Sinéad is alles nogal intens. Soms is dat geweldig, maar soms kan het destructief zijn. Hopelijk kan ze de balans weer in evenwicht krijgen."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Steve Ignorant presents 'CRASS Songs 1977-1984' - Ancienne Belgique – 27 september

"CRASS is nog altijd een bepalend deel van mijn “zijn”. F*ck you Covid19! It’s personal!"

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

The Bonnie Blues – Live in uw living!

"Op de tweede dag van de lockdown in België, op 14 maart om precies te zijn, nodigden de dames van The Bonnie Blues (Nele Paelinck, Juno Kerstens en Laura Vanden Heede) ons uit in hun jolige universum en door de wondere wereld der techniek - met name de livestream - speelden ze in onze living. Wie hier niet vrolijk van wordt, is een stijve hark.

Welke song vat 2020 het best samen?

Trixie Whitley - Touch

“Touch is the strongest sense. Huidhonger iemand?"

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

Live optredens worden de nieuwe hype ergens in 2021.

En is er één die je constant irriteert?

"Irritatie is verloren moeite. Wat ben je ermee? Dan liever kwaadheid. "ANGER IS AN ENERGY" (de heer John Lydon wist dat al jaren geleden)."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Muzikanten moeten live optreden. Het idee alleen al. En fotografen moeten dat dan gaan fotograferen. En het publiek moet zich dan amuseren en zich laven aan de energie die van het podium stroomt. Als dat nog eens zou kunnen."

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Terug muzikanten kunnen fotograferen in hun natuurlijk habitat: het podium. Het begint stilaan terug te kriebelen, al is het maar voor drie nummers, zonder flash of FOH. Moet kunnen in 2021, niet?!?"

10 december 2020
Patrick Van Gestel