Tino Fella

Altijd op zoek naar platen en bands met een mooi verhaal. Vaak iets met gitaren, maar de laatste tijd is hij ook wel eens te vinden voor synths, zolang de energie die erdoor versprijd wordt maar opwekkend is. Ook is hij ervan overtuigd dat muziek hét middel is tegen iedere vorm van een aangetast gemoed.

Beste albums?

Fontaines D.C. - ‘A Hero's Death’

Working Men's Club - ‘Working Men's Club’

Crack Cloud - ‘Pain Olympics’

Sorry - ‘925’

Soccer Mommy - ‘Color Theory

Melkbelly – 'Pith'

Equal Idiots – 'Adolescence Blues Community'

Shopping – 'All Or Nothing'

Sad13 – 'Haunted Painting'

Spinvis – '7.6.9.6.'

Tino: “Voor de volledige top drie geldt dat het albums zijn die je grijpen en niet meer loslaten. De overige albums laten veel sterke vrouwelijke inbreng horen en blinken uit in uiteenlopende functies als verrassen (Sorry), troosten in duistere tijden (Soccer Mommy) en amuseren (Melkbelly).”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Paul McCartney – diverse Europese festivals

“Vooral Glastonbury had speciaal moeten worden; een fantastische bekroning op een grootse carrière.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

The Dollyrots

“Het poppunkduo deed vroeger al regelmatig een livestream vanuit huis en schudde nu dus moeiteloos de ene akoestische set na de andere uit de mouw. Iedere keer weer een feest, met overtuigend spel en vermakelijke cameo's van de jonge zoon en dochter van het echtpaar.”

Welke song vat 2020 het best samen?

Michael Stipe & Big Red Machine - No Time For Love Like Now

“Eenmaal opgesloten in eigen huis werkten de vroegere frontman van R.E.M. en de leden van Big Red Machine afzonderlijk aan demoversies van dit nummer. Dat is in het eindresultaat nog te horen aan bijvoorbeeld de beats. Maar in de loop van het liedje vol verwijzingen naar de pandemie in de tekst wordt de luisteraar meegenomen in een droom die de dagelijkse misère even doet vergeten.”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Praatpunk kwam enige jaren geleden al in de belangstelling dankzij Slaves en Sleaford Mods. Met recente bijdragen van Fontaines D.C., Sports Team, Talk Show, Courting, maar ook in de afwijkende stijl van Sinead O'Brien mogen we toch van een trend spreken. De allerleukste variant is 'Alexa' van The Cool Greenhouse. “Alexa, set the alarm for 3 AM...” ”

En is er één die je constant irriteert?

“Het schijnt alleen nog maar moeilijker te worden voor de betere (zogenaamd alternatieve) popmuziek om erkenning te krijgen in lijsten als de Ultra en Mega Top, die de laatste tijd meer dan ooit uitpuilen in droge, nietszeggende en vormeloze pulp. En dat terwijl zenders en platforms als Willy, Kink en uiteraard daMusic dagelijks aantonen dat er heel veel moois te bewonderen valt.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Er moet nog veel gewonnen / verbeterd worden op het gebied van emancipatie en diversiteit, maar in de eerste plaats zal de muziekwereld moeten zien te overleven.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Als het waar is dat Live Nation een plan beraamd om concerten en festivals te laten doorgaan door bezoekers met een bewijs van vaccinatie of negatieve test toe te laten, zou het wel eens een zeer levendig jaar kunnen worden. Ondertussen wachten we vol spanning op de nieuwe albums van Foo Fighters, Cloud Nothings, Jane Weaver en hopelijk een debuutalbum van Coach Party.”

21 december 2020
Tino Fella