The RG's

Grootse plannen heeft Stijn Decoene. Met The RG's, maar ook met Kreeft en met zijn Headache Music Agency. Dan mag je bij ons ook je eindejaarslijst indienen. En zo geschiedde.

Beste albums?

Keuzes… altijd moeilijk.

Spice - ‘Spice’

Animal club - ‘Clear Vision’

Emma Ruth Rundle & Thou - ‘May Our Chambers Be Full’

Blind To Faith - ‘Unstoppable War’

Rotting Out -‘Roning’

Stijn Decoene: "Dit zijn de albums die ik gedurende het 2020 het meest op de draaitafel heb gelegd, gaande van old school hardcore, youth crew hardcore punk, postpunk tot doom. Veel ruimte voor softerotische discopop was er niet dit jaar. Helaas."

Mooiste artwork van 2020?

Spice - ‘Spice

"Een foto van een oerwoud met een felgekleurde aap op weg naar een boomtop. Daar word ik gelukkig van.  #canIbethatmonkey?"

Knapste video van 2020?

Hm, geen grote fan van clips en zo. Ik vind dat altijd zo’n geforceerd gedoe en daar kijk ik dus maar weinig naar. Maar goed, als ik er dan toch eentje moet uitpikken dan kies ik voor Sister Glory van The Mars Model. Daar zit tenminste een boodschap in.

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

"Met spijt in het hart: het was niet voor dit jaar. Benieuwd of het nog enigszins snel in 2021 zal zijn."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

"Tja, in eerste instantie werd onze gig omwille van Mr Covid in de 4AD Diksmuide geschrapt. Op vrijdag 13 maart verzorgden we in normale omstandigheden met THE RG’s de support van het machtige Mondo Generator. Headache Music Agency had deze show met het management van Mondo kunnen inplannen tijdens de tour. Sterk werk.

De dag voor de show kregen we nog bericht dat ze op onze gear zouden spelen, want ze kwamen nog van de UK naar Diksmuide afgezakt. Ik hoor Jens (bassist) nog zeggen dat het cool was dat dé Nick Oliveri op zijn versterker zou knallen. Niet dus… Als je spreekt van een gigantische opdoffer.

Daarnaast was ik sowieso nog van plan om met een paar vrienden naar het festival Metaldays te gaan in Waregem. Dat werd een paar keer verzet alvorens het definitief werd geannuleerd. Dus dat was nog eens een bummer. Normaal was ik ook nog van plan om in juli naar Sjockrock te trekken. En ook Ieperfest en Alcatraz stonden op het programma. Helaas nog meer bummer.

Hier en daar een gezellig concertje meepikken in pakweg De Kreun te Kortrijk ofzo zat er ook niet in. Ik had echt geen zin om met de coronamaatregelen naar een concert te gaan. Op een bankje zitten met een mondmasker geeft me geen voldoening en dat geeft me echt geen cool-concert-vibe. Dat is natuurlijk strikt persoonlijk, want ik bewonder alle inspanningen die werden geleverd door diverse organisatoren."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

"Awel, ik heb geen enkele gezien. Ik heb wel massa’s concerten bekeken van de meest zotte bands van de laatste jaren. Ik was enorm onder de indruk van Gojira op Hellfest twee jaar geleden.

Welke song vat 2020 het best samen?

"Ik speelde die vraag even door naar de rest van de band en onze drummer Stijn reageerde gevat met een verwijzing naar de Luikse nineties-Indierock-band The K. met hun song Shit Day, dat op het album ‘Amputate Corporate Art’ staat. Moet je zeker eens checken. Probleem is natuurlijk dat het een shit year is eerder dan een shit day, maar soit. Verdere toelichting zal wellicht niet nodig zijn."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Er zullen heel wat bands met nieuw materiaal op de proppen komen. Dat is alvast zeker. Ook met THE RG’s stonden we klaar om een nieuwe plaat op te nemen. En dat zal de trend worden: tal van bands met nieuwe releases. Dat wordt zeker en vast leuk en muzikaal interessant! Ik sta soms perplex van het muzikaal talent en al die zotte bands die ons Belgenland rijk is. Het niveau is echt niet te onderschatten en verdient meer aandacht. Gelukkig zijn er mogelijkheden via Radio Willy en 'Bruut' van Stubru waarbij unsigned bands toch al een platform vinden."

En is er één die je constant irriteert?

"Muziek is muziek en smaken verschillen. Als je een genre of band niet apprecieert, luister er dan niet naar. Alternatieven genoeg en andere genres of bands afzeiken is niet aan mij besteed, tenzij het … Ach wat. Ik zwijg! 😊

Maar ik waarschuw iedereen die mij in 2021 durft te irriteren: ik geef jou een dikke knuffel en misschien zelfs een dikke, vette en natte "pieper"!"

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Aandacht voor cultuur in het algemeen. Vanuit de overheid, maar ook van een heel deel van de bevolking. Het is nu bewezen dat we niet zonder cultuur kunnen. Ga naar (ja zelfs kleine, lokale) concerten, koop platen, koop merch, ga naar een theatervoorstelling. Ik hoop gewoon dat er niet te veel cultuurhuizen zullen sneuvelen en festivalorganisatoren zullen stoppen. De impact van deze pandemie mogen we namelijk niet onderschatten. Het wordt nog pijnlijk, als je het mij vraagt.

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Heel veel eigenlijk. Vooral dan de release van onze eigen derde plaat. Het was erg pijnlijk, want alle voorbereidingen waren getroffen en de repetities met nieuwe producer Dominiek Hoet (King Hiss) stonden al op de agenda, gevolgd door de eerste studio- en opnamesessies tijdens de maand november. Opschuiven dan maar, want daar was plots de tweede lockdown. Maar we gaan ervan uit dat onze plaat in 2021 het levenslicht zal zien en dat we daarna de baan weer op mogen: showkes doen, feestjes bouwen, vriendjes zien en wat onverantwoord plezier maken.

Daarnaast speel ik nu ook gitaar in de Kortrijkse punkband Kreeft. Daar wil ik in 2021 zeker ook het podium mee onveilig maken. Ook onze drummer Stijn is bezig met zowaar een donker doo-project met een paar vooraanstaande Zuid-West-Vlaamse metal-asses. Mettertijd zal hier ook meer over bekendgemaakt worden. Nu nog niet dus!"

15 december 2020
Patrick Van Gestel