Samowar

Als Leen Diependaele niet achter haar knoppentafel en loopstation staat, werkt, loopt, danst, kookt en vrijt ze op muziek van Sault, zo blijkt. Zeg nu nog eens dat u niets bijleert van eindejaarslijstjes.

Beste albums?

Sault – 'Untitled (Rise)'

Sault – 'Untitled (Black Is)'

Gorillaz – 'Song Machine'

Billy Nomates – 'Billy Nomates'

Eefje De Visser – 'Bitterzoet'

Leen Diependaele: “SAULT: Met het horen van die eerste plaat kwam meteen ook de verslaving. Wat was ik blij toen er in september nóg een album uitkwam én één dat minstens even goed was. Dit is muziek waar ik alles op kan doen: lopen, koken, werken, dansen, vrijen. De stemmen zijn zooo hemels, de beats zo vet en de hele productie is werkelijk geniaal. Ik word hier enorm goed gezind van, ook al zijn de teksten niet altijd even vrolijk. Deze platen plan ik dus ook in 2021 grijs te draaien.

GORILLAZ: Ik vind het zo straf dat je na twintig jaar nog steeds verrassend kan zijn als band. De formule met de gasten zit daar natuurlijk voor iets tussen, maar toch. Ooit zo vernieuwend en dat op dat level kunnen blijven, dat is echt weinigen gegeven.

BILLY NOMATES: Ballen en nonchalance, een fantastische combi. Haar stem en teksten zijn stoer en sexy. De single No is uiterst aanstekelijk.

EEFJE DE VISSER: Die stem, de teksten, de hele sirenewereld die ze maakt,... Voortaan ook met twee vaste backings, ik hou ervan. Ik heb ooit een paar keer in haar voorprogramma mogen spelen tijdens de ‘Nachtlicht’-tournee. Het zou super zijn mochten onze paden elkaar in 2021 nog eens kruisen.”

Mooiste artwork van 2020?

Sault - 'Untitled (Black Is)'

“Een intrigerende vuist, die voor mij “volhouden” symboliseert en daarmee ook zeker 2020. De hand is zo belicht dat het net een soort van stilleven wordt. Het zou best een portret van Stefan Vanfleteren kunnen zijn. Wie zegt trouwens dat de hand nog leeft?”

Knapste video van 2020?

Brihang Ver Weg

“Het idee is goud. En ik hou van de zee, hoe langer hoe meer.”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Charlotte Adigéry – OLT – 29 augustus

“Een concert waarbij je na afloop verliefd bent op Boris Popul én op Charlotte Aduigéry, omdat ze zo los zijn op dat podium en zo'n vette muziek brengen. Muziek die werkelijk alle algoritmes van je lijf triggert en waarbij je dus niet anders kan dan er ook op die manier op te dansen.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Samowar / Fortress – TRIX – 23 oktober

“Het eerste optreden van mijn eigen band Samowar. :-( Het zou het eerste concert zijn geweest met nieuwe muziek van de in 2021 te releasen plaat ‘Leeway’. Ik was heel blij met de release van Splinter (de eerste single met clip die de week ervoor uitkwam). Stijn Cole (partner in crime, heeft de plaat geproducet en speelt vanaf nu ook mee op het podium) en ik hadden keihard gewerkt, het hele team, management, booker, promo zou voor het eerst komen kijken. Dus er was heel veel positieve excitement die helaas werd gevolgd door een uiterst jammere annulatie. Gelukkig word ik als Artist In Residence warm ondersteund door TRIX. Dus een herkansing in 2021 zal zeker plaatsvinden.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Gorillaz - Song Machine – 20 december

“Waauw, wat een straffe BAND (drie drummers!, keiveel backings, die ook hier wel te stil stonden, maar dat is standaard naar mijn gevoel, zangeres zijnde), heel virtuoos gedaan, met video’s all over, hologrammen van de artiesten die er niet live konden bij zijn (ook Fatoumata Diawara helaas, maar haar hologram en de enige echte Damon Albarn die er op zijn knieen mee in gesprek ging, was zeker een waardige vervanging). Door die hologrammen had de opname-ruimte (tapes overal op de grond) een soort van Lars Von Trier ‘Dogville’-vibe. Toen ik zag dat Damon Albarn op dezelfde Prophet 66 speelde als Stijn bij Samowar, deed ik een klein vreugdedansje.

Welke song vat 2020 het best samen?

Sault - Free

“Don't need a hero anyway / Although I really like your style / Don't need a hero anyway /Even though you changed my mind / 'Cause I needed you yesterday / But again you weren't around

Don't need a hero anyway / Although I really like your style / Don't need a hero anyway / Even though you changed my mind / 'Cause I needed you yesterday / But again you weren't around / Don't need a hero anyway /Even though you changed my mind

Free, don't give up for no one / Cos God's love is free / The silver lining fall / What will be will be / And we may feel alone / Free

Don't need a hero anyway / Although I really like your style / Don't need a hero anyway / Even though you changed my mind / 'Cause I needed you yesterday / But again you weren't around / 'Cause I needed you yesterday / But again you weren't around / Don't need…”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Solo vrouwenartiesten zijn aan een opmars bezig. Keep it up!”

En is er één die je constant irriteert?

“Dat de radiozenders geen risico’s durven te nemen terwijl airplay toch voor heel veel speelkansen zorgt. Zo zal er in de week van 14 februari een week van de Belgische muziek zijn, maar werd het oorspronkelijke plan, zoals de benaming zegt, een week lang Belgische muziek draaien gedownsized naar één dag. Dat vind ik ontzettend jammer. Het had zoveel meer kunnen betekenen voor ons.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Meer inkomsten voor streaming die naar de artiesten zelf gaan.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Mijn album ‘Leeway’ dat gereleased wordt. Eindelijk. En dat die release-optredens een liefhebbend publiek met zich mee mag brengen. Ik hoop zo hard dat ik een fijne start kan maken met ‘Leeway’ en op die manier van nog Samowar-platen mag blijven dromen.”

26 december 2020
Patrick Van Gestel