Pothamus

Ze zijn goed voor een plaat waar je oren van gaan flapperen. En dus helemaal terecht opgenomen in onze lijst met acts, geselecteerd voor de eindejaarslijstjes. En wat voor een lijstje is dat geworden!

Beste albums?

Forndom - ‘Faþir’

Pothamus: "Matti volgt Forndom al een tijdje. Het is het eenmansproject van Zweedse multi-instrumentalist en volksmuzikant Ludwig Swärd. Zijn eerste release 'Flykt' was subliem qua sfeerschepping. Dit nieuwe album was highly anticipated en stelde niet teleur."

Thou / Emma Ruth Rundle – ‘May Our Chambers Be Full’

"We zijn alle drie fan van de beide projecten apart. Op voorhand zou je van de combinatie denken: dit kan niet werken. En toch… alles klopt. Tot zelfs het duet van de stemmen toe. Zeer straffe plaat."

Bongripper - ‘Satan Worshipping Doom (Remastered)’

"Bongripper wordt vaak al eens opgezet als we na de repetitie nog wat willen nakaarten. We zagen de band ook met ons drieën aan het werk in 2016, in Molenbeek. ‘Satan Worshipping Doom’ is een absolute cultplaat en dit is de remaster die het album verdiende."

Thurston Moore - ‘By the Fire’

"Thurston Moore lijkt de laatste jaren echt in goede vorm te zijn. Zijn meest recente werk is zelfs interessanter dan wat hij maakte tijdens de laatste jaren van Sonic Youth. Hij grijpt terug naar de No Wave-sound uit de jaren tachtig en er zijn zelfs wat Swans-invloeden. Hij speelt veel met texturen en feedback, iets wat vooral Michael zeer apprecieert."

The Geraldines - ‘Never Worry/Always Worry’

"The Geraldines zijn vrienden, stadsgenoten en simpelweg heel toffe gasten. Maar dat is niet de enige reden waarom we hen in dit lijstje wilde plaatsen. De nieuwste plaat is écht goed. Zeer kwaliteitsvolle indierock. We begrijpen niet goed waarom die band niet vaker wordt opgepikt. Ongelooflijk goede vocals ook."

Mooiste artwork van 2020?

Thou / Emma Ruth Rundle – ‘May Our Chambers Be Full’

"We hadden hier in feite graag Iljen Put vernoemd. Los van het werk dat hij voor onze plaat ‘Raya’ maakte, zijn we alle drie onder de indruk van zijn creaties in het algemeen. Als zelfstandig beeldend kunstenaar werkte hij ook al samen met Bazart en Glints. En alles wat hij doet, is fantastisch. Maar het is toch wat vreemd om je eigen plaat te nomineren. Daarom kiezen we voor Thou / Emma Ruth Rundle – ‘May Our Chambers Be Full’. Sacred Bones etaleert als label een straffe consistentie wat goed artwork betreft. Zo ook hier. Het is interessant en modern en geeft het gevoel van de plaat goed weer. De onherkenbare figuur heeft iets intrigerends, iets bevreemdends. Het heeft overigens iets weg van Michael Borremans' werk, hetgeen altijd een compliment is."

Knapste video van 2020?

Anna Von Hausswolff Sacro Bosco

"Matti is als kind ooit in Bomarzo geweest. En het is een plek die tot de verbeelding spreekt. Von Hausswolff heeft die locatie op fantastische wijze weten te benutten. Enorm straffe clip; zeer intrigerend."

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

30.000 Monkies - Recyclart – 7 Februari

"30.000 Monkies stond die avond tussen een aantal dj’s in geprogrammeerd en dat werkte als bij wonder echt goed. Ze wisten het Brusselse publiek helemaal mee te trekken met de beenharde sludge. Sam herinnert zich vooral de wijze waarop ze se show begonnen nog goed: geen gezever, meteen een retestrakke klets in het gezicht. Ook de locatie – de ietwat trashy setting – paste perfect."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Pothamus - Dunk – 13 mei

"We keken er enorm naar uit het Dunk!Festival te openen. En om achteraf wat te blijven plakken, Amenra en Big Brave aan het werk te zien. We dragen het festival en de organisatie een zeer warm hart toe. Daarbovenop leek de locatie in het bos perfect om onze set te brengen. Jammer."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Festiviral

"Stijn Jacobs en Lars Keuleers organiseerden deze zomer Festiviral. Ze filmden een aantal bands en dj’s op verschillende locaties te Mechelen. De opnames zonden ze begin september via livestream uit om het gevoel van een festival – weliswaar virtueel – op te wekken. Ze zijn daar wonderwel goed in geslaagd. We zijn met drie samengekomen in Sams tuin om enkele bevriende bands aan het werk te zien: L’itch, Rich Widows, Marche Funèbre, Tough Titty. Het was een heel fijne avond en het voelde aan als het beste alternatief binnen de context van wat mogelijk was."

Welke song vat 2020 het best samen?

Tempers Strange Harvest

"Het nummer wekt het gevoel op van een onvoorspelbare feestavond. Een setting waarin alles mogelijk is. Het grijpt naar nieuwe horizonten en heeft iets hoopvols. Tegelijkertijd heeft het een soort van Oost-Duitse, koele en kille ondertoon. Mistroostigheid en hoop in één en hetzelfde nummer. Het stond vaak op na onze repetities."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Live optredens! Ik denk dat velen waren vergeten hoe intens het is om een band live te zien. Om de impact van de muziek te voelen, letterlijk. En om je te verliezen in een mensenmassa die collectief een ervaring deelt."

En is er één die je constant irriteert?

"Livestreams… Toch écht niet hetzelfde als een show. Hoewel vaak goed bedoeld, herinnert het ons er vooral aan dat we niet echt bij elkaar zijn en dat we de band in kwestie niet echt live kunnen zien. Het is natuurlijk dankbaar om feedback te krijgen, wanneer je zelf speelt via livestream. Overigens ook niets dan lof voor de organisatoren die op deze manier toch proberen om er het beste van te maken. But it just ain’t the same."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Herwaardering voor het live circuit. Meer financiële ondersteuning voor alle clubs en jeugdhuizen in nood. Vlaanderen heeft een zeer mooi live circuit. Dit mag echt niet kopje onder gaan."

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"We hopen onze nieuwe plaat veelvuldig live te kunnen brengen. In het algemeen: goede en mooie live shows dus. Niet enkel voor onszelf, maar voor alle bands."

7 december 2020
Patrick Van Gestel