Peter Maene (The Bullet Dodgers, StickS 'n' StoneS)

Hij speelt bas, maar moet zich intomen voor The Bullet Dodgers, zijn meest recente project. Daarmee bracht hij dit jaar een plaat uit en dus mag hij van ons een eindejaarslijstje opgeven. Et voilà!

Beste albums?

Idles – 'Ultra Mono'

Fontaines D.C. – 'A Hero’s Death'

Fake Indians – 'The Pest'

Thundercat – 'It Is What It Is'

Taylor Swift - 'Folklore'

Peter Maene: “De mafkezen van Idles in 2019 een paar keer aan het werk gezien, live echt sensationeel. Maar nu laten ze dit jaar ook nog eens zien dat ze uitstekende platen kunnen maken. Hét Engels groepke van het jaar voor mij.

Na 'Dogrel', toch wel dé gitaarplaat van 2019, bevestigen ze dit jaar met een nieuwe straffe plaat: 'A Hero’s Death'. Deze doet denken aan The Cure in de beginperiode en Joy Divison. En toch klinkt ze helemaal 2020.

Je moet het maar doen: met één plaat de hele wereld in lockdown spelen. Die van Fake Indians deden het met 'The Pest'. Aanvoelen wat er zit aan te komen, is alleen voor de allergrootste artiesten weggelegd. Alleen al daarom, maar niet alleen daarvoor, de beste Belgische plaat van dit jaar.

Ik zie me in de eerste plaats toch nog altijd als bassist. En Thundercat heeft dit jaar de basplaat gemaakt die ik ook had willen kunnen maken. Thundercat is een geniale mo****f****er.

Wat een ongelooflijk goede songwriter is die Taylor Swift toch. Dat denk ik altijd als die voorbijkomt. En ze kan nog zingen ook! Met Folklore verrast ze dan nog met volwassen teksten en voor haar doen, minimale arrangementen. In mijn omgeving kijken ze me soms met enig ongeloof en zelfs medelijden aan als ik vertel dat ik dit de allerbeste plaat van 2020 vind. Ze doen maar.”

Mooiste artwork van 2020?

The Bullet Dodgers – 'Bullets For Breakfast'

“Dat we er in dit k****jaar alsnog in geslaagd zijn om het album uit te brengen is toch een hoogtepuntje. Het “hoesje” blinkt voor mij daarom net iets harder dan al de anderen.”

Knapste video van 2020?

Cargo Mas feat. Ida NielsenMy Favorite Pants

“Sam Vloemans is niet echt voor één muzikaal gat te vangen en dat zijn muzikanten naar mijn hart. Wat hij dit jaar met Cargo Mas heeft afgeleverd, is van absolute wereldklasse. En Ida Nielsen strikken is ook niet iedereen gegeven! Ik maak me sterk dat “hij die op de tenen moest gaan staan om door het sleutelgat te kunnen kijken” goedkeurend van uit de hemel toekeek. Straffen toebak!”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

The Guru Guru - Trix – 8 februari

“Maar ook: Paard. op 7 februari in datzelfde Trix, Arlo Parks op 26 februari in Botanique en Peuk in Oud Containerpark Diest op 11 juli”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

“Ik wil er niet meer aan denken…”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

"Tijdens lockdown éénzag ik Dries Hermans (= Hermanos Driesos, nvdr) aan het werk. Thuis van uit zijn living. Presenteerde een soloprojectje. Top was dat. Zo rechtstreeks binnenspringen bij de artiest. Dat zijn voor mij de beste streams.”

Welke song vat 2020 het best samen?

Frank Zappa - Don’t Eat the Yellow Snow

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Er was toch meer aandacht voor onze eigen bands, omdat de overzeese en andere buitenlandse collega’s niet konden of mochten overkomen. Zowel op radio, tv, als in de nieuwe media. Ook op de podia tussen lockdown één en twee bijna alleen binnenlandse bands. Ik heb regelmatig mogen horen dat er bij ons toch wel echt veel goede muziek wordt gemaakt. Ik verwacht dat er in de nabije toekomst meer aandacht blijft gaan naar muziek gemaakt hier op eigen bodem. En dat stemt me hoopvol. Want het zal nodig zijn. Velen in onze sector hebben grote klappen gekregen het afgelopen jaar.”

En is er één die je constant irriteert?

“Constant niet, maar ik heb wel een paar keer gesakkerd op die mannen van Kiss en Slipknot.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Simpel. Meer shows met het volume niet te zacht en een publiek dat uit de bol mag gaan zoals het zelf verkiest.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

'The Bullet Dodgers hebben net een debuutalbum uitgebracht: 'Bullets For Breakfast'. Ik ben er de zanger van dienst. We verwachten in 2021 toch nog heel wat shows te kunnen spelen om het album te ondersteunen. Gaat wel vreemd zijn, zo zonder bas rond de nek op een podium. We hadden voor de lockdown in maart al wel enkele try-outs gespeeld, maar echt gewoon ben ik het toch nog niet.

Heb het afgelopen jaar zelf ook veel meer dan anders in de studio gewerkt en muziek geschreven. Daar zou ik tegen eind 2021 nog wel wat van uitgebracht willen zien.”

Foto: Mesorten Fotografie

28 december 2020
Patrick Van Gestel