Nordmann

Stilaan een vaste waarde, maakte Nordmann opnieuw een bijzonder gesmaakte plaat in 2020. Terecht hebben wij hen dus opgenomen in de eindejaarslijstjes.

Beste albums?

In willekeurige volgorde:

Dijf Sanders - 'Puja'

Blake Mills - 'Mutable Set'

Autechre - 'Sign & Plus'

The Flaming Lips - 'American Head'

Shntzl - 'Catwalk'

Mooiste artwork van 2020?

Flying Horsemen - 'Mothership'

Knapste video van 2020?

Eefje De Visser - Bitterzoet

Nordmann: “Deze video werd geregisseerd door Tobi Jonson, die ook artwork van album ‘In Velvet’ ontworpen heeft. Eefje De Visser is bovendien een heel straffe artieste.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

De festivalzomer

“Net zoals bij heel veel andere bands en artiesten, zijn er voor Nordmann veel shows geannuleerd waar we hard naar uitkeken. Ondanks een onzeker toekomstperspectief hebben we heel hard gewerkt aan onze live shows. Als die dan toch wegvallen, komt dat natuurlijk hard aan, zowel voor de band als voor de crew.”

Welke song vat 2020 het best samen?

Ramses Shaffy - We Zullen Doorgaan

“Nie neute, nie pleuje”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Vele artiesten/bands zaten thuis gedurende de twee lockdowns en hadden plots eigenlijk tijd om te creëren: tijd die er anders niet geweest was. We verwachten dat er veel projecten in solo, duo of kleine bezetting naar buiten gaan komen in 2021.”

En is er één die je constant irriteert?

“Overmatig gebruik van autotune in commerciële hitmuziek. Als het met mate gebruikt wordt, kan dat een heel cool effect zijn. Als het te veel wordt gebruikt, gaat een stem snel eentonig of karakterloos klinken.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Dat er terug concerten en festivals voor een live publiek mogelijk zijn. Voorts dat er steun blijft gaan naar bands een artiesten van eigen bodem, door ze op de grote (festival)podia te durven zetten. In dit land loopt zo veel talent rond dat we echt niet moet onderdoen voor internationale artiesten.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Dat onze - en die van bevriende artiesten en bands - geannuleerde concerten terug kunnen plaatsvinden in 2021, zodat we ons album kunnen laten horen aan onze fans en het publiek. Daarnaast zijn we allen met eigen projecten bezig en starten we aan de voorbereidingen van de opvolger van ‘In Velvet’.”

22 december 2020
Patrick Van Gestel