Max Majorana

De Hollander met het Vlaamse hart. Of was het de Vlaming in Hollands lijf? Hoe dan ook, het eindejaarslijstje van onze eigenste (ma).

Beste albums?

Fiona Apple - ‘Fetch The Bolt Cutters’

DIRK. - ‘Cracks In Common Sense’

The Homesick - ‘The Big Exercise’

SAULT – ‘Untitled (Rise!)’

Autechre – SIGN

Max: "Leve (respectievelijk) de A-tot-Z-plaat, liefdevolle rockmuziek, progpop die durft over te lopen van pretentie, het anonieme en uiterst urgente protestalbum en de terugkeer van menselijke emotie bij Autechre."

Mooiste artwork van 2020?

Torii - ‘Return To Form’

"In het jaar van massaal thuisblijven zal je stulpje net afbranden. Het album verscheen overigens vóór Nederland en België in lockdown gingen."

Knapste video van 2020?

PAARD Bembe

"Vakantie behoort niet tot de universele rechten van de mens."

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

SHHT - Gebouw-T - 29 februari (foto: Carlo Van den Heuvel)

"Knotsgekke show tijdens dewelke SHHT de tweede langspeler ‘Noneketanu’ doopte en de vierde wand per voortduring doorbroken werd."

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Explosions In The Sky – De Roma – 26 april

"Wat te zeggen? Had het vuurwerk van het jaar moeten worden, maar de Antwerpse viering van het jubileum van de Texaanse postrockband werd rücksichtslos geannuleerd en logischerwijs ook niet uigesteld. Ik schrijf dit terwijl opgeschoten tieners, ondanks een landelijk verbod, een eindje verder de lonten ontsteken. Toch minder louterend."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Diamanda La Berge Dramm – SUBVERSE II

Ademloos gekeken naar dit ongrijpbare, maar aangrijpende half uurtje met violiste en performer Diamanda La Berge Dramm in het Muziekgebouw Aan ‘t IJ te Amsterdam. Van de weeromstuit vergat ik te doneren.

Welke song vat 2020 het best samen?

Lewsberg At Lunch

"Over het continu heen en weer geslingerd worden tussen hoop en vrees en de soms immense opgave om vaste routines en slechte gewoonten af te leren."

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"Er is in elk geval een debuutalbum waar ik reikhalzend naar uitkijk, en dat is ‘Collapsed In Sunbeams’ van Arlo Parks."

En is er één die je constant irriteert?

"Als covid-19 iets duidelijk heeft gemaakt over de hedendaagse muziekindustrie, dan toch wel dat verreweg de meeste artiesten het financieel gezien moeten hebben van live shows, omdat ze amper iets overhouden aan Spotify. Wisten we eigenlijk al veel langer. Dus kom op, consumenten! Steun bands die je lief hebt door de platen fysiek in huis te halen, bijvoorbeeld via Bandcamp."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Minstens vijftig procent van iedere afzonderlijke, uit 2020 doorgeschoven festival line-up zou in mijn ideale wereld nog eens tegen het licht worden gehouden. Popmuziek moet de urgentie niet verliezen. En die laatste plaat van The Strokes zal, wanneer we straks allemaal de wei weer in mogen, echt niet beter geworden zijn."

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Ik verlang naar intieme concerten in terug opbloeiende lokale scenes. En een paar nieuwe releases van Guided By Voices, liefst nog voor de lente, zouden een en ander verlichten."

17 december 2020
Max Majorana