Marjolein De Smet

Marjolein houdt niet van artiesten die altijd hetzelfde trucje doen en was dus maar wat blij met de nieuwe koers die Taylor Swift voer op haar twee platen in 2020. Vooral 'Folklore' kon haar bekoren en ze had Swift dan ook graag live gezien. Helaas: ook voor Swift geen 'Lover Tour'...

Beste albums?

Taylor Swift – 'Folklore'

Hurts - 'Faith'

Amy Mcdonald - 'The Human Demands'

Marjolein: “Volledig onverwacht bracht Swift 'Folklore' uit. Er was geen aankondiging aan verbonden en al zeker geen teasers. Komt daar ook nog eens bij dat het album volledig in lockdown werd opgenomen en als het ware een “one eighty” is ten opzichte van haar eerdere werk. Het beroerde miljoenen mensen wereldwijd en sommigen waren er totaal niet voor te vinden. Maar toch bleef Swift voor de volle honderd procent achter het album staan.

Een comeback tijdens een pandemie. Er zijn er niet veel die dit hadden zien aankomen. Maar toch hebben de mannen van Hurts doorgezet met ‘Faith’ als resultaat.

Opgenomen voor en tijdens de pandemie en een naar Mcdonalds standaard meer persoonlijk en intiemer album.”

Mooiste artwork van 2020?

Travis - '10 songs'

“Het artwork beeldt zowaar de nummers uit die je terugvindt op het album.”

Knapste video van 2020?

HurtsSomebody

“De manier van filmen, de bewegingen in de video,... Het ziet er simpel uit, maar het is een meesterwerk waar best lang over nagedacht is.”

TravisA Ghost

“Deze animatievideo werd door frontman Healy niet alleen geregisseerd, hij heeft ook alles zelf getekend. Zijn veertienjarige zoon Clay heeft het cinematografische werk op zich genomen.”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Social Animals – Botanique – 22 februari

Sam Fender – AB – 25 februari

“Het komt niet vaak voor dat een voorprogramma de zaal in zijn grip heeft tijdens hun optreden. Maar bij Social Animals was dit dus wel het geval. Dit was mijn eerste kennismaking met deze band en ik blijf hen volgen. Zanger Dedric Clark heeft een dijk van een stem en lijkt moeiteloos alle noten te halen. Een band to watch. En hopelijk komen ze opnieuw naar België, eens alles opnieuw “normaal” is.

Sam Fender is nog zo’n man met een dijk van een stem, die moeiteloos het publiek om de vinger windt. Hij zingt alsof het zijn tweede natuur is. Alle noten haalt hij moeiteloos en zijn stem blijft glashelder klinken. Deze kerel staat een mooie carrière te wachten.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Taylor Swift – Lover Tour

“Haar 'Lover'-album is een plaat vol opwekkende nummers. En het volledige schouwspel rond de tournee zou zonder twijfel een waar genoegen voor het oog geweest zijn. Jammer genoeg mocht het dit jaar niet zijn.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Kitt Phillipa

“De afgelopen maanden heeft Kitt Phillipa enkele korte livestreams gegeven voor de volgers, telkens vanuit een kamer in hun woning, zeer intiem en natuurlijk. Maar de grootsheid van hun stem bleef eruit springen.”

Welke song vat 2020 het best samen?

Taylor SwiftEpiphany

“Een deel van de lyrics zegt meer dan voldoende: “Something med school did not cover / Someone's daughter, someone's mother / Holds your hand through plastic now / "Doc, I think she's crashing out" / And some things you just can't speak about

Only twenty minutes to sleep / But you dream of some epiphany / Just one single glimpse of relief / To make some sense of what you've seen

With you I serve, with you I fall down, down (Down) / Watch you breathe in, watch you breathing out, out / With you I serve (With you I serve), with you I fall down (Down), down (Down)”

Smith & BurrowsWhen The Thames Froze

“Hoewel destijds geschreven als kritiek op de Engelse overheid, is het ook van toepassing op de huidige situatie en hoe de Engelse regering omging met de pandemie. Komt nog bij dat de laatste zin van het nummer iets is, waar we allemaal op hopen: “The years go by so fast, / let's hope the next beats the last”

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

“Niet echt een trend. Maar het is altijd vernieuwend om te horen hoe artiesten denken over bepaalde actuele onderwerpen. Hoe staan zij er tegenover? Wat denken ze erover? En vooral: welk gevoel geeft het hen? Protestsongs zijn niet altijd de meest geliefde nummers omdat een artiest dan pas echt kleur bekent, maar persoonlijk vind ik dat de artiesten dit meer moeten naar voor brengen. Want ook al denken ze dat niemand hun mening wil horen, ze zijn over het algemeen de spreekbuis voor duizenden anderen, die geen gehoor (kunnen) krijgen. Ik heb het dan niet over de zeemzoete en verbloemde protestsongs, maar eerder over de niet verkeerd te begrijpen protestsongs, want die hebben het meeste impact op de maatschappij en kunnen vaak veel teweegbrengen.”

En is er één die je constant irriteert?

“Dat elke artiest, die een hit heeft, dezelfde formule van die hit wil behouden, is begrijpelijk, maar getuigt van weinig creativiteit en durf. Daarom, aan alle artiesten die halsstarrig vasthouden aan die ene succesformule: durf uit je comfortzone te stappen. Als 2020 ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat we meer risico moeten nemen wat betreft het leven en misschien zelfs de carrière. Het leven is te kort om vast te houden aan zekerheden. Volg je hart, volg je gevoel en durf te leven!”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Artiesten moeten meer naar diversiteit en creativiteit zoeken. Hou niet halsstarrig vast aan die ene zekerheid, want dat wordt na verloop van tijd saai. Durf een andere weg in te slaan. Experimenteer, zoek naar die nieuwe sound die bij je past. Maar blijf hierbij wel trouw aan jezelf en volg niet wat de muziekindustrie van je verwacht of je oplegt.

Streamingplatformen moeten dringend de manier van uitbetaling aan artiesten herzien. De afgelopen maanden waren de streamingdiensten vaak de enige vorm van inkomsten voor artiesten, vooral de minder bekende. Maar wat ze krijgen per gestreamd lied, is ronduit schandalig weinig. Herbekijk dit dus even en zorg voor een eerlijke verdeling van de inkomsten.”

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

“Ik hoop op live concerten. Of het nu in België of in het buitenland is. Realistisch gezien denk ik dat we hierover pas eind 2021 meer duidelijkheid zullen krijgen (hoewel ik hoop dat ik mis ben).”

23 december 2020
Marjolein De Smet